Tăriceanu: Va trebui să investim mai mult. UE a avut deficite bugetare mari ca să ajungă la nivelul pe care-l invidiem

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune că este nevoie de investiţii mai multe şi atrage atenţia că marile puteri din Europa au crescut pe deficite mari ca să ajungă la un nivel atât de ridicat din punct de vedere economic.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Va trebui să investim mai mult. UE a avut deficite bugetare mari ca să ajungă la nivelul pe care-l invidiem

Tăriceanu: Va trebui să investim mai mult. UE a avut deficite bugetare mari ca să ajungă la nivelul pe care-l invidiem

"Va trebui să investim mai mult, pentru că există posibilitatea finanţării unor proiecte majore în domeniul energiei, în domeniul infrastructurii, unde se pot găsi finanţări şi se pot angaja proiecte mai ample, care să se deruleze mai rapid. Mereu ni s-a spus: nu puteţi să depăşiţi deficitul bugetar. La această afirmaţie a UE eu îi întreb: cum vreţi să recuperam decalajele. Voi aţi funcţionat în anii 50-60-70 cu ceea ce se numeşte cei 30 de ani glorioşi de creştere economică masivă a UE. Nu aţi avut deficite bugetare mai mari? Răspunsul este DA, bineînţeles. De aceea au putut să ajungă la nivelul pe care îl invidiem. Nouă ni se refuză acest drept?", a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că deficitul de 3% negociat cu Uniunea Europeană a fost o decizie asumată de Traian Băsescu.

"Este greşită. Este asumată de domn Băsescu, fără să se gândească la consecinţe. Eu nu accept pentru ţara mea, pentru România să lăsăm capul jos. Suntem în cu totul şi cu totul altă fază a dezvoltării economice. Noi 45 de ani am consumat iraţional. România s-a dezvoltat, dar decalajele s-au căscat", a adăugat Tăriceanu.

La rândul său, celălalt copreşedinte al formaţiunii, Daniel Constantin, a afirmat că, la început de campanie electorală, ALDE propune partidelor politiceun pact naţional de investiţii pentru perioada 2017-2020.

"Am văzut în ultima perioadă foarte multe propuneri pe care le fac partidele politice, de creşteri de salarii, de pensii, alte măsuri pe care le înţelegem, unele sunt fundamentate, altele nu. Având în vedere că România a avut o creştere economică bazată în primul rând pe consum, cred că avem datoria ca atunci când vorbim de astfel de măsuri, care înseamnă o povară pe buget să facem ca aceste măsuri să fie sustenabile", a explicat Constantin.

El a precizat că ALDE propune un model economic bazat de investiţii care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice.

"E vorba de un procent pe care vrem să-l angajăm şi la care sperăm să adere toate partidele astfel încât în funcţie de opţiunile doctirnare să putem să avem de unde să suţinem toate aceste măsuri", a spus Constantin.

Potrivit programului economic de guvernare al ALDE, până în 2020 vor fi construiţi peste 530 de km de autostradă, dintre care doar în 2017 vor fi finalizaţi 200 de kilometri de autostradă.

În Sănătate, ALDE promite reabilitarea şi construirea de spitale, dintre care trei regionale, pe fonduri europene.

În Agricutură, potrivit proiectului, vor fi investiţi în următorii cinci ani un miliard de euro doar pentru sistemul de irigaţii.

De asemenea, liderii ALDE propun pentru Educaţie alocarea a 6% din PIB până în 2020. Tot în acest domeniu, ei propun crearea unui Program Naţional pilot de creare a 120 de instituţii de tip after-school, un program pilot pentru crearea a 100 de creşe, precum şi un program naţional de reabilitare şi modernizare a taberelor şcolare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici