Tăriceanu vrea o Constituţie care să nu mai favorizeze conflictele între instituţii (Video)

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Şcoala de vară a TNL, că după alegerile parlamentare trebuie făcută o dezbatere profundă despre modelul de republică pe care ar trebui să-l adopte România, el pledând pentru un model european, şi nu pentru un regim de mână forte.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu vrea o Constituţie care să nu mai favorizeze conflictele între instituţii (Video)

Tăriceanu vrea o Constituţie care să nu mai favorizeze conflictele între instituţii (Imagine: Mediafax Foto)

"După alegeri va trebui generată în România o dezbatere profundă şi serioasă către ce model politic ne îndreptăm: vrem să mergem către ceea ce este modelul autentic european sau modelul oriental cu un lider atotputernic şi discreţionar unde derapajele se înlănţuiesc unul după altul şi se ajunge cât mai rapid la regimul de dictatură personală", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele PNL a adăugat că trebuie adoptat un sistem care să nu mai ducă la permanente conflicte instituţionale, blocaje sau opţiuni extreme.

"Trebuie să ne ducem către un model care funcţionează şi dă rezultate, care nu permite derapaje, care nu duce la conflicte permanente instituţionale ce duc la blocaje, polarizare, opţiuni extreme, aşa cum se întâmplă din păcate azi în România. Nu putem să rămânem indiferenţi la încercările de deplasare a acestei arhitecturi existente azi în România în plan constituţional către ceea ce ar însemna o republică de tip prezidenţial caracteristică ţărilor din regiunea Caucazului, foste sovietice, unde avem regimuri de putere unipersonală", a adăugat Tăriceanu.

Liderul PNL şi-a exprimat regretul faţă de pledoariile unor intelectuali favorabile regimului "de mână forte". "Din păcate, constat că foarte mulţi intelectuali de prestigiu nu sesizează aceste pericole şi pledează cu ardoare către un regim de mână forte, cum a existat odinioară în România antebelică", a afirmat Tăriceanu.

El a menţionat că "trebuie să existe o arhitectură instituţională şi constituţională stabilă şi echilibrată".

"În ultimii patru ani, din păcate, în România, cu toţii am asistat la o îndepărtare de ceea ce înseamnă cadrul constituţional existent. Acesta pune România în tiparul unei republici parlamentare cu o funcţie suplimentară, cea prezidenţială, căreia îi dă anumite atribuţii executive. România poartă mai degrabă amprenta unei republici parlamentare în care principiul fundamental e controlul şi echilibrul reciproc al puterilor în stat. (...) Există în România o instituţie, instituţia prezidenţială, care iese din acest cadru. Ea nu face parte din această arhitectură constituţională şi nu e supusă controlului sau nu face parte din echilibrul instituţional", a susbliniat Tăriceanu.

Liderul PNL a mai spus că, în momentul în care o persoană încearcă, în funcţie de cultura şi viziunea politică pe care o are, să depăşească limitele spiritului şi literei Constituţiei, încep să apară conflictele între instituţiile statului.

"Acesta a fost unul dintre factorii fundamentali care a minat acţiunea guvernamentală şi progresul României în aceşti patru ani. Este evident că va trebui în viitor să ţinem seama ca Constituţia să definească mai clar atributele puterilor în stat, în aşa fel încât acţiunea politică să nu fie determinată de umorile persoanelor care ocupă vremelnic anumite funcţii", a conchis Tăriceanu, în discursul susţinut în faţa tinerilor liberali, reuniţi în Şcoala de vară de la Costineşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici