"Fiecărui român i se opreşte lunar o sumă din salariu pentru serviciile medicale. Sunt de acord că nu există o soluţie perfectă la această problemă. Totuşi, trecerea de la un sistem în care guvernul este practic singurul furnizor de servicii medicale, la unul care asigură stimulente şi oportunităţi pentru ca medicii şi clinicile din domeniul privat să ofere servicii superioare calitativ, la preţuri rezonabile, reprezintă o parte a soluţiei", a spus Taubman.
În opinia ambasadorului SUA la Bucureşti, statul va continua să joace un rol important în asigurarea serviciilor medicale pentru aceia care nu-şi permit o asigurare medicală sau servicii medicale private.
"Însă, un guvern care răspunde cu adevărat nevoilor românilor va recunoaşte faptul că monopolul asupra sănătăţii nu seveşte acestor nevoi şi va avea curajul de a reforma sistemul", a spus Taubman.
Potrivit ambasadorului american "o guvernare în interesul poporului se preocupă de sănătatea şi longevitatea oamenilor".
"Din păcate România are o speranţă de viaţă scăzută şi o rată crescută a îmbolnăvirilor, comparativ cu multe dintre ţările Uniunii Europene. Această situaţie este, în parte, rezultatul incapacităţii sistemului naţional de sănătate de a asigura românilor servicii medicale de calitate corespunzătoare, aşa cum merită aceştia", a mai spus ambasadorul.