- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taubman: Dacă alegătorii români au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, declară, într-un interviu publicat, luni, de "Evenimentul Zilei", că, dacă alegătorii români au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă de faptul că taxele pe care le plătesc ajung în buzunarul cuiva.
Taubman: Dacă alegătorii români au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat dacă va reuşi vreodată justiţia din România să eradicheze corupţia, Nicholas Taubman precizează că nicio ţară nu va reuşi să eradicheze acest fenomen, întrucât corupţia face parte din natura umană. "Poţi doar să o reduci şi să te asiguri că, atunci când este descoperită, este rapid pedepsită, iar persoanele vinovate sunt trase la răspundere", adaugă diplomatul american.
El menţionează că preşedinţii George W. Bush şi Traian Băsescu au avut, cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti, o discuţie informală în care preşedintele SUA a precizat că trei membri ai Congresului care au votat constant în favoarea sa şi care i-au susţinut programele se află în închisoare pentru corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"În SUA, dacă eşti membru al Congresului sau angajat al oricărei instituţii şi se descoperă că eşti corupt, în mai puţin de şase luni ajungi în închisoare", mai precizează Taubman.
Întrebat dacă, în aceste condiţii, nu este normal să-ţi pui întrebarea de ce niciun demnitar înalt nu ajunge în faţa instanţei în România, oficialul american răspunde: "Este o problemă în care doar România are drept de decizie. Depinde ce vreţi să faceţi. Depinde ce vor alegătorii".
El arată însă că fenomenul corupţiei afectează relaţiile economice cu companiile străine, dar şi atitudinea tinerilor din România, care se întreabă "De ce să votez? Plătesc taxe, dar banii ajung în buzunarele politicienilor".
Referindu-se la faptul că tema corupţiei nu mai este atât de populară potrivit cercetărilor, oamenii au votat la locale candidaţi anchetaţi de DNA, iar politicienii evită subiectul, Nicholas Taubman declară: "Dacă alegătorii au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă de faptul că taxele pe care le plătesc ajung în buzunarul cuiva".
În ceea ce îl priveşte pe Daniel Morar, diplomatul precizează că, în opinia SUA, acesta şi-a îndeplinit cu succes sarcinile şi s-a străduit din răsputeri, însă guvernul român este cel care va decide dacă îi va fi prelungit sau nu mandatul.
Pe de altă parte, Taubman apreciază că deciziile Curţii Constituţionale ar trebui să aibă putere de lege.
"Constituţia este principiul călăuzitor, cea care spune: nu încalci regulile, nu te abaţi de la drum! Întotdeauna, legea trebuie să fie mai presus de orice! Însă în România nu se întâmplă aşa. Multe dintre deciziile Curţii Constituţionale au rol consultativ şi nu au niciun impact, pentru că, atât timp cât au doar rol consultativ, unii îşi spun: «Nu suntem obligaţi să o respectăm»", afirmă el.
Nicholas Taubman mai apreciază că "Parlamentul nu ar trebui să aibă posibilitatea de a-l pune sub acuzaţie pe preşedinte cu 50% plus unu dintre voturi".
"Până acum, până la introducerea votului uninominal, preşedintele era singurul ales direct de către populaţie. Dacă nu-ţi place legea pe care a promulgat- o, acţionează altfel, dar nu-l concedia pe preşedinte. Dacă vrei să-l concediezi pe preşedinte, fă-o la următoarele alegeri!", adaugă el.
Ambasadorul apreciază, totuşi, că România este cea mai stabilă democraţie din regiune.
Pe de altă parte, el spune că România nu poate să evite criza financiară internaţională, dar că trebuie atenţie, astfel încât să fie cât mai puţin afectată, ceea ce înseamnă o monedă cât mai puternică şi monitorizarea bugetului ţării.
"Nu cheltuiţi mai mult decât aveţi, pentru că acest lucru se va reflecta în inflaţie. Orice lucruri pe care le faceţi ca să fiţi aleşi pot determina o economie inflaţionistă, o inflaţie galopantă, care va anula orice bani pe care îi daţi cetăţenilor", avertizează Taubman.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.