Tauscher, impresionată de suportul manifestat de parlamentari pentru relaţia României cu SUA

Subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, s-a declarat, miercuri, după întâlnirea avută la Parlament cu membrii comisiilor de apărare şi politică externă, impresionată de suportul puternic manifestat de parlamentarii români pentru relaţia României cu SUA.

Urmărește
2 afișări

"Trebuie să vă spun că am fost în Camera Reprezentanţilor a SUA 13 ani şi sunt impresionată de atmosfera non-partizană din sală, de întrebările bune, de suportul puternic pentru relaţia dintre SUA şi România", a spus Tascher după discuţia cu parlamentarii români din comisiile de apărare şi de politică externă din Senat şi din Camera Deputaţilor.

Oficialul american a arătat că relaţia dintre România şi SUA este una strategică, fiind, în acelaşi timp, o relaţie "foarte puternică".

Tauscher a precizat că, în baza acestei relaţii, amplasarea scutului antirachetă la baza aeriana Deveselu este foarte importantă în perspectiva anului 2015.

"Suntem foarte încântaţi de cum au decurs lucrurile şi foarte entuziaşti de relaţia cu România", a spus Tauscher.

Subsecretarul de stat a mai spus că România şi SUA sunt foarte aproape de finalizarea negocierilor privind amplasarea scutului antirachetă.

"Secretarul Aurescu, eu, echipele noastre, avem o întâlnire azi. Aceasta ar putea fi ultima rundă de negocieri, dar, sigur, vor exista câteva chestiuni tehnice de pus la punct. Aşa încât nu spun că vom finaliza acordul azi, dar într-un timp foarte scurt acordul va fi gata şi atunci Guvernul va lua chestiunile tehnice şi le va pune de acord, le va traduce şi deciza va fi trimisă de secretarul Aurescu şi Guvern la Parlament. Suntem încântaţi de această întâlnire", a spus Tauscher.

Ea a arătat că parlamentarii români i-au adresat o serie de întrebări, pe care le-a catalogat drept "bune", referitoare la timpul în care urmează a fi finalizate negocierile, modul de construcţie a scutului, contribuţia SUA la acest sistem.

Runda a şaptea de negocieri pe tema participării României la sistemul antirachetă SUA va avea loc, miercuri, la Bucureşti, pe subiecte de ordin tehnic şi juridic aflate în continuare în discuţie, în contextul în care textul Acordului aflat în negociere este, în mare parte, convenit, informează MAE.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut publică, marţi, decizia CSAT privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă la unitatea militară Deveselu, situată în judeţul Olt.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa.

Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici