Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a avut spre dezbatere şi avizare proiectul de buget al SIE, la care au participat reprezentanţii Serviciului de Informaţii Externe şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice.
„Au fost supuse dezbaterii programul privind eliminarea ameninţărilor externe la adresa statului roman, sprijinirea promovării intereselor României în străinătate, combaterea acţiunilor şi activităţilor privind terorismul şi crima organizată internaţională, precum şi strategia în domeniul investiţiilor care are în vedere, printre altele, continuarea şi dezvoltarea programului de modernizare şi de înnoire a unor obiective existente şi consolidarea capacităţilor tehnice de acţiune ale instituţiei. S-a subliniat că evoluţia situaţiei internaţionale a impus reanalizarea şi prioritizarea continuă a direcţiilor de acţiune şi implicit a necesităţilor de finanţare ale Serviciului de Informaţii Externe, fondurile anuale puse la dispoziţie prin lege având un impact semnificativ asupra rezultatelor activităţii specifice. În concluzie, în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE, pot declara că, în urma dezbaterilor avute de membrii comisiei cu reprezentanţii SIE şi ai Ministerului Finanţelor, analizând proiectul de buget al SIE, a reieşit că este un buget echilibrat şi realist, în concordanţă cu liniile trasate de CSAT, răspunzând situaţiei geopolitice actuale”, declară Mihai Weber.
Luni a fost avizat în Parlament şi proiectul de buget al SRI. Serviciul Român de Informaţii are alocată de la bugetul de stat pentru anul 2023 suma de aproape 4 miliarde de lei, cu 21,68% mai mare comparativ cu bugetul anului anterior.