Telegramă WikiLeaks: Lăzăroiu a apărat tacticile preşedintelui împotriva Noricăi Nicolai

Potrivit telegramei, Sebastian Lăzăroiu "a apărat tacticile dure ale preşedintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai, nominalizată la scaunul de ministru al Justiţiei (inclusiv scugerea de informaţii din dosarul său personal şi cererea la CNSAS pentru o nouă opinie dacă aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentând că aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricăi Nicolai de a face rău sistemului judiciar".

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Telegramă WikiLeaks: Lăzăroiu a apărat tacticile preşedintelui împotriva Noricăi Nicolai

Wikileaks: Scugerea de informaţii din dosarul personal al Noricăi Nicolai, justificată de capacitatea ei de a face rău sistemului judiciar (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

O telegramă citată de Hotnews relatează o discuţie cu Sebastian Lăzăroiu, care le-ar fi spus diplomaţilor americani că premierul Tăriceanu ar fi recunoscut că Norica Nicolai nu ar fi fost opţiunea sa pentru MJ, dar că ar fi fost supus unei presiuni din partea lui Crin Antonescu.

Potrivit Hotnews, într-o telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington în 2007, Lăzăroiu ar fi povestit de o întâlnire cu premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi recunoscut că Norica Nicolai nu ar fi fost opţiunea sa personală, dar că ar fi fost supus unei presiuni intense din partea lui Crin Antonescu şi Ludovic Orban.

"Lăzăroiu a opinat că o posibilă rezolvare a situaţiei ar fi dacă Tăriceanu ar retrage nominalizarea Noricăi Nicolai la Justiţie şi ar urmări o remaniere guvernamentală. Tăriceanu ar putea astfel să-l dea jos pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu ca o palidă consolare pentru Antonescu şi Orban şi să numească un candidat neutru pe care Băsescu să-l accepte la Justiţie", se arată în telegramă.

"Lăzăroiu a mai spus că eşecul PSD/PNL de a-l da jos pe Băsescu în urmă cu un an arată că aceste formaţiuni nu vor mai încerca această mutare invocând articolul 95 din Constituţie care se referă la «săvârşirea de fapte grave». El a adăugat, totuşi, că în cel mai rău caz, oponenţii lui Băsescu ar putea urma calea articolului 96 care prevede «înalta tradare», creând un scandal referitor la «afaceri externe». Întrebat dacă acest lucru se referă la cazul Haysaam, acesta a dat din cap că da şi a adăugat că acest caz, desigur, «nu are niciun sens»", se arată în telegrama citată de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, subiectul telegramei este "Un alt an cu sumă-nulă: Consilierul Prezidenţial despre următorul sezon politic".

Telegrama relatează că Sebastian Lăzăroiu "a apărat tacticile dure ale preşedintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai, nominalizată la scaunul de ministru al Justiţiei (inclusiv scugerea de informaţii din dosarul său personal şi cererea la CNSAS pentru o nouă opinie dacă aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea), argumentând că aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricăi Nicolai de a face rău sistemului judiciar". Hotnews.ro atrage atenţia că este incert dacă precizarea în legătură cu scurgerea de informaţii din Dosarul Noricăi Nicolai a fost făcută de Sebastian Lăzăroiu sau aparţine oficialilor Ambasadei SUA.

"Lăzăroiu a notat că neajunsurile ei şi conflictele de interese (inclusiv legături apropiate cu oligarhul Dinu Patriciu) erau un secret deschis în comunitatea judiciară", se arată în telegramă, potrivit sursei citate.

Întrebat pe cine ar prefera Băsescu la Ministerul Justiţiei, "Lăzăroiu a spus că doar un candidat independent care reprezintă societatea civilă - cineva care se înscria în acelaşi tipar cu fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei - era acceptabil pentru Băsescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici