- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.11.2010, 15:42)
- Badea Alexandra Miruna , Badea Alexandra Miruna ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telegrame ale Ambasadei SUA la Bucureşti despre arme, Iran, Afganistan, în ianuarie-februarie
Ambasada SUA la Bucureşti a transmis în ianuarie şi februarie 2010 cel puţin 10 comunicări la Washington pe teme dintre cele mai variate, de la afaceri guvernamentale interne, la probleme economice, relaţii externe, NATO, Iran, Afganistan, Pakistan, serviciile de informaţii şi controlul armamentelor.
Urmărește
41 afișări
Telegrame ale Ambasadei SUA la Bucureşti despre arme, Iran, Afganistan, în ianuarie-februarie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Potrivit documentelor Wikileaks, al căror conţinut nu a fost publicat integral deocamdată, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis în 25 şi 26 februarie 2010 mai multe comunicări.
Astfel, la 25 februarie este trimisă o informare care, potrivit codurilor, se referă la afaceri economice, monetare, condiţiile economice, comerţ exterior, asistenţă cetăţenească şi afaceri guvernamentale interne.
O zi mai târziu, la 26 februarie, ambasada SUA revine cu două telegrame, dintre care una vizează domeniile energiei, condiţiile economice, relaţiile politice externe şi, din nou, afaceri guvernamentale interne. În aceeaşi zi, ambasada trimite o a doua telegramă la Washington referitoare la afacerile guvernamentale interne şi drepturile omului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
O zi aglomerată pentru ambasada SUA a fost cea din 22 februarie, când misiunea diplomatică a transmis patru comunicări.
Una dintre ele este dedicată exclusiv afacerilor guvernamentale interne. Celelalte trei sunt axate pe politica externă, NATO - asistenţa militară şi vânzările de armament. Astfel, una dintre cele trei este dedicată subiectelor NATO şi asistenţei militare (MASS- Military assistance and sales). O altă comunicare are codurile PARM (controlul armamentelor şi dezarmarea), CH (China) şi PREL (relaţiile de politică externă). Cealaltă comunicare, axată pe relaţiile externe, dar şi pe afaceri guvernamentale interne, conţine, de asemenea, coduri referitoare la Haiti, Iran şi Ucraina.
La 17 februarie, ambasada a mai trimis o comunicare pe tema energiei, probleme economice şi investiţii străine.
La 22 ianuarie, când ambasada a mai trimis alte două comunicări, misiunea diplomatică s-a referit, potrivit codurilor ataşate telegramelor, la ajutor extern şi Haiti, dar şi la Iran, Afganistan, Pakistan şi Serviciul de informaţii pakistanez.
Totate aceste comunicări au fost trimise în perioada în care, la Bucureşti, şeful statului anunţa la sfârşitul unei şedinţe CSAT decizia României de a găzdui interceptoare ale unui viitor scut antirachetă american. Şeful statului spunea atunci că "România nu era protejată împotriva unor eventuale lovituri cu rachete balistice".
"Subiectul apărării antirachetă este unul de maximă actualitate pe agenda aliaţilor NATO. Statele aliate sunt din ce în ce mai conştiente de proliferarea programelor balistice - şi vă sunt cunoscute numele ţărilor despre care se vorbeşte şi se fac analize. Ca atare, sistemul vine să răspundă acestei noi categorii de ameninţări", a precizat atunci Băsescu. El mai spunea că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe