Teodor Meleşcanu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe. Băsescu: Demisia lui Corlăţean a intervenit prea târziu. Îl numesc pe Meleşcanu "datorită urgenţei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca ministru de Externe, că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie, precizând că nu l-ar fi numit în funcţie pe fostul director SIE, dar o face, totuşi, având în vedere urgenţa.

Urmărește
7915 afișări
Imaginea articolului Teodor Meleşcanu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe. Băsescu: Demisia lui Corlăţean a intervenit prea târziu. Îl numesc pe Meleşcanu "datorită urgenţei"

Teodor Meleşcanu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

UPDATE 17:30  Meleşcanu a depus jurământul. Băsescu: Demisia lui Corlăţean, târzie; Îl numesc pe Meleşcanu "datorită urgenţei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca ministru de Externe, că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie, precizând că nu l-ar fi numit în funcţie pe fostul director SIE, dar o face, totuşi, având în vedere urgenţa.

La ceremonia de depunere a jurământului au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Teodor Meleşcanu şi consilieri de la Cotroceni. Premierul, ministrul şi consilierii l-au aşteptat pe şeful statului pentru câteva minute înainte de eveniment, în sala în care urma să aibă loc depunerea jurământului de învestitură.

Când a intrat în sală, preşedintele a dat mâna cu premierul şi, contrar obiceiului, a ţinut să adreseze un scurt mesaj înainte ca noul ministru să depună jurământul.

El a spus că demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea MAE a fost târzie şi ar fi trebuit să aibă loc încă din noaptea de după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când ar fi trebuit să îşi asume eşecul organizării scrutinului în diaspora. "Înainte de depunerea jurământului, vreau să observ că demisia domnului Corlăţean a intervenit prea târziu. Dânsul trebuia să îşi asume eşecul din data de 2 (noiembrie - n.r.) noaptea", a spus Băsescu.

Preşedintele i s-a adresat apoi lui Teodor Meleşcanu, precizând că nu l-ar fi numit în funcţia de ministru al Externe, având în vedere "întâmplările din ultimul an de la SIE". "Vreau să ştiti că, domnule ministru, nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE, dar o fac datorită urgenţei şi mai ales am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte că dacă aţi fi fost ministru de Externe nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din dispora", i-a transmis şeful statului lui Meleşcanu.

Apoi Teodor Meleşcanu a citit jurământul de învestitură, a semnat documentul, după care i l-a înmânat şefului statului, cu care a dat mâna.

La final, preşedintele a spus "Gata, s-a terminat. O seară bună", şi a părăsit sala.

Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe noul ministru al Afacerilor Externe. Meleşcanu şi Ponta au purtat un scurt dialog, ministrul spunându-i premierului "Am spus şi eu o prostie" şi precizând că în declaraţia la care a făcut referire Traian Băsescu a avut în vedere perioada în care el a deţinut portofoliul Externelor şi nu ministeriatul lui Corlăţean, iar premierul a răspuns, râzând: "Aici e locul prostiilor".

Ulterior, Meleşcanu şi Ponta au părăsit împreună sala de la Palatul Cotroceni în care a avut loc depunerea jurământului.

UPDATE 16:00 - Băsescu a semnat decretul de numire a lui Meleşcanu în funcţia de ministru de Externeî

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretele privind încetarea mandatului lui Titus Corlăţean la şefia MAE şi numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Teodor Meleşcanu.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, precum şi decretul prin care Teodor-Viorel Meleşcanu este numit în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, Administraţia Prezidenţială anunţă că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru de Externe va avea loc la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 14:08 - Ponta l-a propus pe Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe

Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, şeful Guvernului a arătat că primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost organizat ireproşabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate în secţiile de vot din străinătate, unde unii cetăţeni români nu au putut vota, au fost generate din cauza "programului şi a procedurilor care durează extrem de mult", dar a asigurat că măsurile dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative şi creştere a capacităţii logistice din secţiile de vot din străinătate vor fi sprijinite financiar de către Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată marţi, pentru ca aceste probleme să fie evitate în turul II.

Ponta şi-a continuat declaraţia afirmând însă că există şi o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la "presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi candidatul Klaus Iohannis care solicită instituţiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului".

Dacă propunerea de numire la conducerea MAE va fi acceptată de preşedinte, Meleşcanu va organiza "conform dispoziţiilor legale şi ale BEC" al doilea tur al alegerilor în străinătate, a arătat premierul.

"În acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecărui cetăţean român va fi respectat, dar cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista, până în 16 şi după aceea, presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu", a conchis Ponta.

Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde a obţinut, în diaspora, 1.374 voturi (0,85%) şi 104.131 (1,09%) pe ansamblu.

Ulterior, Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor, iar Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării au avut manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a cerut, de două ori, demiterea lui Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici