Teodorovici: Ministrul Ohlsson dă semnale serioase că are nevoie de sfaturi în problema romilor

Ministrul suedez Birgitta Ohlsson îşi menţine abordarea total nedreaptă faţă de România şi dă semnale serioase că, de fapt, dânsa este cea care are nevoie de sfaturi în această problematică, a precizat, marţi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teorodovici.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Ministrul Ohlsson dă semnale serioase că are nevoie de sfaturi în problema romilor

Eugen Teodorovici (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Reacţia ministrului Fondurilor Europene vine după ce oficialul suedez a declarat, într-un interviu, că în România nu există voinţă politică pentru rezolvarea situaţiei romilor, subliniind, totodată, că este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situaţiei drepturilor omului în ţările UE, care să includă şi sancţiuni.

"Observ cu îngrijorare că ministrul suedez Birgitta Ohlsson îşi menţine abordarea total nedreaptă faţă de România şi dă semnale serioase că, de fapt, cea care are nevoie de sfaturi în această problematică este chiar dânsa. Îi spun din nou, cu foarte multă răbdare şi cu seriozitatea pe care comunitatea romilor o merită, că România nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene!", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE remis MEDIAFAX.

Teodorovici susţine că Guvernul de la Bucureşti nu manifestă doar interes ci şi voinţă politică în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile.

Totodată, ministrul român face apel la ministrul suedez al Afacerilor Europene "să accepte că problema comunităţilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene, şi nu a unui singur stat!".

Eugen Teodorovici precizează că, dacă oficialul suedez va continua să folosească "această temă în felul în care o face", o să ajungă la două concluzii. Prima concluzie este că "motivele reale din spatele acestei campanii furibunde a doamnei ministru sunt unele bine ascunse opiniei publice", susţine ministrul român. Cea de-a doua concluzie este că "Suedia are serioase probleme în identificarea de soluţii concrete pentru comunitatea romilor de pe teritoriul său şi încearcă să creeze una mai mare decât cea existentă în loc să ne concentrăm eforturile pentru identificarea de soluţii comune", precizează ministrul Fondurilor Europene, care îi transmite ministrului Ohlsson că România poate oferi asistenţă, dacă oficialul "consideră că sunt probleme pe acest subiect (al romilor - n.r.) în Suedia".

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene afirmă că, din corespondenţa dintre Suedia – România şi Comisia Europeană "reiese foarte clar că nu există nicio motivaţie pentru activarea unui «task force» pe această tematică, iar dânsa o ştie foarte bine". "Mai mult decât atât, reprezentanţii Comisiei resping cu fermitate crearea unui «task force», subliniind că statele membre trebuie să coopereze bilateral şi să ia decizii comune pe acest subiect şi nu numai", a mai spus Eugen Teodorovici.

"Suedia a negociat mai multe luni cu România în privinţa folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel încât aceştia să nu mai emigreze. Sunt dezamăgită de faptul că Guvernul român nu a dorit să coopereze la nivel european. Avem nevoie de alţi actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Întrebată de ce a blocat România crearea unui "taskforce" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor - n.r.), Birgitta Ohlsson spus că sunt mai multe motive, printre care şi mândria.

"Cred că există mai multe motive. În România lipseşte voinţa politică. În acelaşi timp nu există capacitatea administrativă pentru utilizarea eficientă a banilor UE. Este una dintre cele mai sărace ţări din Uniune. Probabil că şi mândria joacă un rol - România nu doreşte să aibă observatori din alte ţări", a declarat oficialul suedez.

Rugată să comenteze faptul că ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a acuzat-o că foloseşte tema romilor în campanie şi că nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat că "problema a fost discutată pe mai multe niveluri timp de câteva luni". Totodată, Ohlsson a evocat faptul că cele mai mari probleme ale romilor: sărăcia structurală, şomajul, situaţia locuinţeilor nu reprezintă o noutate. "Dacă el (Titus Corlăţean - n.r.) are impresia că eu am reacţionat dur în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului, sunt mândră de asta", a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat că a trimis şi Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce pentru romi. "Sper din tot sufletul că România îşi va schimba părerea. Nu vreau să renunţ la această idee, deoarece am văzut prea multe tabere mizere de romi în diverse ţări. Nu este demn pentru o societate modernă să accepte ca nişte copii să fie nevoiţi să-şi caute hrana în gunoi", a spus Ohlsson.

Întrebată dacă şi alte ţări europene fac presiuni asupra României în această privinţă, Birgitta Ohlsson a precizat că multe state şi diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului încearcă să convingă Guvernul român să accepte acest mod de abordare a problemei. "Şi Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din fonduri europene nu vor fi folosiţi într-un mod rentabil şi nu vor ajunge la romi", a spus ea.

În opinia ministrului suedez, la nivel european lipseşte monitorizarea în ceea ce priveşte discriminarea în ţările europene. "Avem nevoie de un sistem comun şi de rapoarte anuale privind situaţia drepturilor omului", a precizat Ohlsson, adăugând că sancţiunile reprezintă "un remediu important pe termen lung" pentru rezolvarea situaţiei. "Discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, el afectează multe ţări europene precum Franţa sau Ungaria. Şi în Suedia avem o istorie întunecată", a mai spus Ohlsson.

De asemenea, oficialul suedez a reamintit că, în următorii şapte ani, Fondul Social European pune la dispoziţie 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanţa şi programe pentru romi. "Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai săraci dintre săraci", a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oară când ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că România a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat, la 8 aprilie, "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

"Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

"Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că Birgitta Ohlsson este în campanie electorală şi foloseşte tema romilor pentru a câştiga voturi.

"Nu neagă nimeni faptul că există o problemă legată de integrarea romilor în diferite societăţi europene, dar de aici a folosi, chiar şi în state nordice, şi acest lucru este surprinzător, această temă pentru a câştiga voturi şi pentru a ofensa un guvern şi o ţară cum este cazul României e o chestiune inacceptabilă", a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adăugând că în Suedia vor avea loc alegeri în curând, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micuţ, la limita intrării în Parlament".

Şeful diplomaţiei a spus că s-a întâlnit cu ministrul pentru Afaceri Europene, anul trecut, în Suedia, iar discuţia a fost "serioasă, aşezată". "Îi cunosc profilul, calificat în Suedia ca uşor cam nervos inclusiv în viaţa politică", a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a reamintit faptul că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că nu s-a pus problema refuzării unor cooperări. "Nu în sensul în care doamna ministru sugera în acest interviu (acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter - n.r.) a unui mecanism de monitorizare europeană pentru România, nu. Asta este inacceptabil şi nici Comisia Europeană nu acceptă acest lucru", a subliniat Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul a precizat că Birgitta Ohlsson nu a discutat personal cu cineva acest tip de proiect, ci a fost o discuţie între un secretar de stat suedez şi un secretar de stat român. Acesta din urmă a transmis interlocutorului din Suedia că autorităţile române au "toată deschiderea să coopereze", a spus Titus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici