Teoria lui Ion Cristoiu: Dragnea nu vrea amnistie/ E o bătălie a Sistemului. Atenţie la moţiune

Ion Cristoiu are o teorie interesantă legată de ordonanţa privind graţierea şi amnistia. Potrivit acestuia, Liviu Dragnea nu îşi doreşte ordonanţa, deoarece aceasta ar aduce înapoi politicieni scoşi în decor de DNA, iar Sistemul ar pierde puterea. Jurnalistul atrage atenţia asupra rolului moţiunii.

Urmărește
5280 afișări
Imaginea articolului Teoria lui Ion Cristoiu: Dragnea nu vrea amnistie/ E o bătălie a Sistemului. Atenţie la moţiune

Teoria lui Ion Cristoiu: Dragnea nu vrea amnistie/ E o bătălie a Sistemului. Atenţie la moţiune

"Amnisitia înseamnă readucerea în politică a liderilor, a politicienilor PSD scoşi de sistem din joc, prin binomul SRI-DNA. Năstase, Oprescu, Hrebenciuc, Dan Voiculescu, care revin pe cai mari pentru că amnistia înseamnă ca nu mai pot fi luaţi pentru niciun posibil dosar din ultimii 28 de ani", a declarat Ion Cristoiu, pentru MEDIAFAX.

Tocmai de aceea, spune jurnalistul, Liviu Dragnea nu ar vrea o ordonanţă pe amnistie şi graţiere.

Iar un scenariu este ca Guvernul să pice la moţiunea de cenzură, iar perioada următoare să fie asigurată de un guvern interimar, care nu va putea da ordonanţe.

"Experienţa guvernelor interimare am mai avut-o, iar un guvern interimar are două mari avantaje- nu poate da ordonanţă de urgenţă şi Klaus Iohannis poate să meargă în vacanţă sau să doarmă".

"Tot ce este se traduce printr- o bătălie pe viaţă şi pe moarte, sistemul- şi mă refer aici la instituţiile de forţă- care îşi dau seama că o amnisitie ar face ca puterea lor să se termine", mai spune Ion Cristoiu.

Redăm integral declaraţiile jurnalistului Ion Cristoiu:

MEDIAFAX: Care a fost de fapt mesajul lui Liviu Dragnea, seara trecută, legat de amnistie şi graţiere?

Ion Cristoiu: Domnul Dragnea a vrut să transmită un car de vorbe şi nicio decizie. Ordonanţa privind amnisitia este o măsură politică, se ia pentru redactarea ei nu e nevoie nici măcar de Tudorel Toader, e nevoie de un student la drept chiar în primul an, o hârtie care precizează anii, care sunt condiţiile pentru amnisitie, perioada şi excepţiile. În cazul de faţă excepţiile vor fi probabil infracţiunile de violenţă. Aseară am avut un discurs din care nu am înţeles nimic, pentru că partea cu amnistia trebuia dublată că s-a dat sau se va da în dimineaţa asta sau mâine.

MEDIAFAX: Îşi doreşte cu adevărat Liviu Dragnea amnisitia?

Ion Cristoiu: Nu. În primul rând, aici e în deplin acord cu Sistemul. Amnistia înseamnă readucerea în politică a liderilor, a politicienilor PSD scoşi de sistem din joc, prin binomul SRI-DNA. Năstase, Oprescu, Hrebenciuc, Dan Voiculescu, care revin pe cai mari pentru că amnistia înseamnă ca nu mai pot fi luaţi pentru niciun posibil dosar din ultimii 28 de ani. Acest lucru nu îi convine pentru că şi cu ajutorul sistemului a făcut curăţenie de personalităţi în PSD. Preferă să îşi negocieze şi e mult mai simplu pentru el şi sistem achitarea la Înalta Curte, deocamdată avem de a face cu o amânare a procesului, dar ea poate fi prefaţa la achitare, dar instist, vorbeşte de ordonanţă pentru că e cerută şi de duşmanii lui. Până şi Robert Negoiţă a spus ca e nevoie pentru că toţi din PSD sunt sub ameninţarea unui dosar şi atunci îi amăgeşte pe baronii locali şi pe colegi.

MEDIAFAX: Şi atunci care e scenariul? Cum va fi amânată amnistia în următoarea perioadă?

Ion Cristoiu: Sunt atent la moţiunea de cenzură despre care toată lumea zice ca e din start o eroare şi un fleac. Istoria m-a obişnuit să fiu atent la fleacuri pentru că niciodată nu ştii ce poate ieşi. Există şi acest scenariu, şi anume: să cadă Guvernul şi să nu se formeze un nou guvern timp de 45 de zile. Experienţa guvernelor interimare am mai avut-o, iar un guvern interimar are două mari avantaje- nu poate da ordonanţă de urgenţă şi Klaus Iohannis poate să meargă în vacanţă sau să doarmă. Mai mult, situaţia aduce în prim-plan preşedintele în ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei Consiliului UE, în partea cu sindrofiile, de început, care e mai interesantă pentru Iohannis, pentru că apoi oricum e de muncă. Când ai guvern interimar şi este posibil, avem exemplul Cehiei care avea guvern interimar în aceeaşi situaţie, gloria este a preşedintelui. Domnul Orban nu propune niciun guvern sau premier.

Dacă s-ar fi anunţat că e premier l-ar fi deranjat pe Victor Ponta şi nu i-ar fi dat posibilitatea de a vota pentru moţiune. Ambiguitatea asta îl ajută pe Iohannis, pentru că dacă era un guvern din urmbră, condus de Orban, preşedintele putea să îi cheme la negocieri. Aşa îl ştim pe preşedinte. Poate spune şi după sărbători, nu o aberaţie ideea unui guvern interimar de 45 de zile.

Tot ce este se traduce printr- o bătălie pe viaţă şi pe moarte, sistemul- şi mă refer aici la instituţiile de forţă- care îşi dau seama că o amnisitie ar face ca puterea lor să se termine. Toţi politicienii din România, poate şi patroni de presă, jurnalişti pot fi agăţaţi cu o infracţiune comisă acum 2,4 ani. Toţi politicienii au fost candidaţi, au fost obligaţi să facă scamatorii financiare şi toţi au un dosar la DNA care aşteaptă doar coperta- care e denunţul. Stat la dospit, când Binomul, care e în continuare în funcţiune, dar mai abil ca înainte, când vede ca X vrea ceva mai important ca înainte, apare denunţul, se pune coperta, omul e chemat DNA, dacă e chemat la DNA înseamnă că e penal şi atunci să plece.

Eu sunt un adept al ordonanţei de urgenţă pe amnisitie pentru că atunci când ea se va da nu mai există nicio posibilitate ca vreun politician existent, inclusiv Iohannis, să fie şantajat peste un an sau doi. Şi în aceste condiţii ei sunt în stare de orice. Sunt în stare şi de acest scenariu şi atunci este de datoria noastră ca jurnalişti să fim mai vigilenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici