- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.05.2016, 11:26)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Theodor Stolojan: Parlamentul României, cel mai mare risc la ora actuală
Parlamentul nu simte niciun fel de responsabilitate faţă de Executiv, a declarat la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan pe tema raportului CE potrivit căruia există o serie de riscuri financiare.
Urmărește
467 afișări
Theodor Stolojan: Parlamentul României, cel mai mare risc la ora actuală (Imagine Croitoru Maran / Mediafax Foto)
''Cel mai mare risc care există la ora actuală este Parlamentul României, care nu are absolut sau nu simte nici un fel de responsabilitate faţă de Executiv. În consecinţă, vedeţi că tot timpul sunt acolo fel de fel de proiecte de legi care aduc noi cheltuieli în sarcina bugetului public, fără să ţină seama de resurse, în acest an vorbesc'' , a afirmat Stolojan joi, la RFI, solicitat să comenteze raportul CE, potrivit căruia România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, însă există riscuri financiare generate de activele externe, vulnerabilităţile sectorului bancar, creşterile salariale în domeniul bugetar şi politicile prociclice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Theodor Stolojan a afirmat că Guvernul Ciolos are misiunea extrem de grea de a menţine deficitul de 3% în contextul “măsurilor populiste” propuse de parlamentari.
“Deci Executivul condus de Dacian Cioloş are o misiune extrem de grea şi anume să predea la sfârşitul anului o economie, un buget care rămâne în cadrul deficitului de 3% şi care să nu explodeze în anul 2017, din cauza măsurilor populiste tot propuse de către fel de fel de parlamentari în Parlamentul României", a afirmat Stolojan.
Stolojan a spus că Guvernul trebuie să aplice legile aprobate de Parlament, afirmând că dacă nu se întâmplă acest lucru Guvernul care va veni după alegerile parlamentare “va începe prin a restabili echilibrele în economie”.
"Guvernul va trebui să aplice legile aprobate de Parlament, pentru că asta înseamnă statul de drept. Sigur, în anumite situaţii poate interveni cu Ordonanţe de Urgenţă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, sigur că în 2017 Guvernul care va veni în urma alegerilor va începe prin a restabili echilibrele în economie, aşa cum de fapt s-a mai întâmplat de multe ori în România", a răspuns Theodor Stolojan, întrebat ce trebuie să facă Executivul dacă Parlamentul va continua să aprobe legi populiste.
România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilităţile sectorului bancar, de creşterile salariale în domeniul bugetar şi de politicile fiscale prociclice, a anunţat miercuri Comisia Europeană.
"România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. Însă există riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilităţile în sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice şi de mari creşteri salariale", a arătat Comisia Europeană într-un raport de evaluare a politicilor economice şi financiare.
"În contexul măsurilor de relansare economică, volumul mare al activelor externe a început să scadă. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate măsuri pentru consolidarea sectorului financiar. În momentul de faţă, sectorul bancar este bine-capitalizat şi beneficiază de lichidităţi, dar anumite iniţiative legislative (...) prezintă riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor şi salariul minim au crescut şi au fost aplicate reduceri de impozite. Această situaţie riscă să conducă la apariţia unor politici fiscale prociclice", a subliniat Comisia Europeană.
Conform experţilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele optează pentru creşterea bugetului de stat şi reducerea impozitelor în perioadele de creşteri economice, reducând cheltuielile şi crescând impozitele în caz de recesiune. Astfel de măsuri conduc la amplificarea variaţiilor ciclului economic.
Citeşte şi: Negoiţă dă vina pe Blejnar pentru datoriile la stat: Mă retrag dacă nu câştig în instanţă
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe