Thomas Markert: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituţiei ar fi înţeleaptă

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat, miercuri, că ar fi "înţelept" să fie redus cvorumul pentru validarea referendumului de modificare a Constituţiei având în vedere că o participare la urne de 50% plus unu dintre votanţi ar fi dificil de atins.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Thomas Markert: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituţiei ar fi înţeleaptă

Markert: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituţiei ar fi înţeleaptă (Imagine: Shutterstock)

"Ar fi înţelept să se modifice cvorumul de participare la referendum, deoarece cvorumul de 50% plus unu este foarte ridicat, va fi foarte dificil de atins. Cred că noi suntem în favoarea coborârii cvorumului dacă în Parlament este o garanţie suficientă pentru o majoritate calificată", a declarat Markert.

De asemenea, întrebat dacă ar trebui modificate pragurile de cvorum şi pentru celelalte tipuri de referendum, inclusiv cel pentru demiterea preşedintelui, secretarul Comisiei de la Veneţia a arătat că opinia organismului său este favorabilă în general eliminării cvorumului pentru aceste scrutinuri.

"Cred că în primul rând este nevoie de o abordare coerentă. O posibilitate este să nu existe niciun prag cvorum pentru referendumuri, dar ar putea fi unele situaţii specifice în care să fie nevoie de un astfel de cvorum. În cazul referendumului de anul trecut pentru demiterea preşedintelui, acest cvorum (de 50% plus unu) a fost doar pentru acest referendum, nu şi pentru celelalte, deoarece abordarea nu a fost coerentă, mai ales că procesul (de suspendare n.r.) era deja în desfăşurare. Cred că poate o exista o discuţie generală cu privire la unde e cazul să fie cvorum, dar noi, Comisia, suntem în general în favoarea eliminării acestor praguri de cvorum", a afirmat Markert.

El a mai arătat că este important să fie "un sistem logic", iar dacă cvorumul este eliminat pentru referendumul de modificare a Constituţiei, atunci ar trebui eliminat şi pentru celelalte tipuri de consultări populare.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 21 martie că ar fi o eroare reducerea cvorumului referendumului de validare a Constituţiei la 25% sau 30% pentru a uşura aprobarea noii legi fundamentale de către cetăţeni.

"Înţeleg că se pune problema modificării Legii referendumului pentru a uşura eventuala validare a referendumului de aprobare a noii Constituţii, să se reducă cvorumul la 25% sau 30%. Este, iarăşi, eronat, după părerea mea, pentru că nu poţi să revizuieşti o Constituţie aprobată cu 50% plus unu din electorat cu o normă de prezenţă de 25% sau de 30%. Nu poţi să înfrângi un referendum de peste 50% cu un referendum de 25%", a afirmat Băsescu, în conferinţa de presă de joi seară de la Palatul Cotroceni.

Întrebat despre afirmaţia sa din ianuarie că un cvorum de 30% la referendum ar putea să fie o soluţie, Băsescu a amintit că atunci a vorbit despre acest prag cu condiţia să se introducă votul prin corespondenţă şi să poată vota astfel şi toţi românii din străinătate, însă în discuţia despre referendumul de validare a Constituţiei ar putea interveni şi Comisia de la Veneţia.

"În cazul Constituţiei însă, fiind - pentru că nu discutăm de ceva care vine pe teren gol - în cazul Constituţiei, analizând astăzi lucrurile, am ajuns la concluzia că o Constituţie care a fost votată cu 51% nu poate fi înlocuită cu o Constituţie revizuită în care cvorumul este mai mic. Deci e o chestiune de analiză strict legat de Constituţie. În rest, toate referendumurile, probabil, ar trebui să aibă o abordare unitară. Ori toate cu 50%, ori toate cu 30%. Dar acesta prin care modificăm ceva ce a fost adoptat printr-un fererendum cu 51% mă tem că avem probleme în primul rând cu Comisia de la Veneţia, care va spune: nu puteţi modifica o Constituţie pe care aţi votat-o cu 51% s-o modificaţi cu 30%. Trebuie pentru Constituţie să mergeţi tot cu 50%. Asta e interpretarea mea", a mai afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 18 martie, că pe lângă revizuirea Constituţiei una dintre priorităţile USL în perioada următoare vizează finalizarea legii electorale în ceea ce priveşte alegerile parlamentare şi stabilirea unui "cvorum realizabil" pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici