Tîlvăr: Statele B9, îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor ruse în spaţiul aerian al NATO

Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO, susţine ministrul Apărării Angel Tîlvăr, la finalul reuniunii B9.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Tîlvăr: Statele B9, îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor ruse în spaţiul aerian al NATO

Tîlvăr: Statele B9, îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor ruse în spaţiul aerian al NATO

Potrivit declaraţiei ministrul Apărării, formatul Bucureşti 9 are, în continuare, un rol-cheie în conturarea abordării colective a flancului estic al NATO.

„Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare. Ne confruntăm cu un set de ameninţări în continuă evoluţie, generate în principal de acţiunile agresive ale Rusiei. Aceste ameninţări includ şi tactici hibride - cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice şi eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât şi a întregului Flanc Estic. Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel Aliat, precum punerea în aplicare cât mai repede, a modelului rotaţional al apărării aeriene şi antirachetă integrată a NATO”, a declarat ministrul.

El a spus că „noi toţi aici continuăm să ne coordonăm în diferite formate multilaterale pentru a oferi tot sprijinul pentru ca forţele armate ucrainene să aibă resursele necesare pe front”.

Angel Tîlvăr a adus în atenţia B9 provocările cu care se confruntă Republica Moldova, un „stat puternic afectat de acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse”.

„Trebuie să acordăm atenţia şi sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o investiţie sigură în securitatea regiunii Mării Negre şi a Europei”, a spus ministrul.

El a anunţat că în 20 septembrie este planificată cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA.

„Unul din proiectele prioritare la nivelul B9, cât şi la nivelul întregii Alianţe, este dezvoltarea de coridoare de mobilitate pentru forţele şi capabilităţile aliate, asigurând astfel desfăşurarea rapidă a acestora, în întreaga zonă de responsabilitate a SACEUR. Desigur, cooperarea şi coordonarea în aceste domenii, inclusiv prin implicarea finanţării în comun, atât în cadrul NATO, cât şi al UE, sunt esenţiale”, a adăugat ministrul Apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici