- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Timişoara în frig. Oraşul are nevoie fonduri urgente pentru plata energiei. Fritz: Explozia preţurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăţi uriaşe
Factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost, în prima jumătate din ianuarie, de 30 de milioane de lei. Este echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea le permite autorităţilor să o plătească.
Timişoara în frig. Oraşul are nevoie fonduri urgente pentru plata energiei
Municipiile şi oraşele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii, arată Dominic Fritz într-o scrisoare adresată premierului.
„Explozia preţurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăţi uriaşe în buna funcţionare a oraşelor, nu doar în producerea de agent termic şi apă caldă. În prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar 2 săptămâni de funcţionare, echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea ne permite să o plătim. În ciuda faptului că aproape toate veniturile oraşului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preţurile actuale”, scrie primarul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Potrivit acestuia, la Timişoara, funcţionarea în bune condiţii a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenţiei financiare a Guvernului României care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut şi subvenţiei de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timişoara, la care s-a adăugat suma de 24 de milioane încasată de la abonaţi, inclusiv de la Primărie pentru instituţiile subordonate (şcoli, spitale, instituţii de cultură etc.).
„Solidaritatea contribuabililor timişoreni cu abonaţii din sistemul de termoficare este mare, însă are nişte limite matematice: nu putem plăti din bugetul local mai mult decât încasăm. În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susţine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea preţului la gigacalorie pentru abonaţi de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie. Deja, compania locală de termoficare a luat măsuri extreme la Timişoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute şi restricţionarea furnizării apei calde pe perioada nopţii, măsură ce creează un disconfort considerabil populaţiei. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim-ministru, să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice. România are o coaliţie de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară, care îi permite să reacţioneze în regim de urgenţă, în favoarea şi beneficiul cetăţenilor ei. Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte şi nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecinţe catastrofale pentru zeci de mii de cetăţeni, instituţii publice, şcoli şi spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs”, adaugă Fritz.
La începutul iernii, timişorenii au rămas în frig câteva zile, din cauza datoriilor pe care le are Colterm, societatea de termoficare din Timişoara. Atunci, Fritz a semnat un contract cu un alt furnizor de gaz, însă pe perioadă determinată şi cu plata în avans.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO