- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (19.02.2015, 13:39)
- Dana Pasca , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tişe cere Corpului de Control al premierului să verifice cum a dat Ponta bani din fondul de rezervă
Vicepreşedintele PNL Alin Tişe a cerut în scris Corpului de Control al premierului să verifice modul în care Victor Ponta a alocat 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru Ministerul Dezvoltării, dar să verifice şi modul în care Liviu Dragnea a direcţionat banii mai departe.
Urmărește
239 afișări
Tişe cere Corpului de Control al premierului să verifice cum a dat Ponta bani din fondul de rezervă (Imagine: Mircea Roşca/Mediaafx Foto)
Senatorul Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un astfel de demers se impune pentru a arăta că acest Corp de Control acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Curtea de Conturi a constatat folosirea ilegală din fondul de rezervă al Guvernului a unei sume de 150 de milioane de euro de către Ministerul Dezvoltării. Am cerut în scris Corpului de Control al premierului să demareze un control, prin care să îşi controleze şeful, pe Victor Ponta, şi să constate de ce a dat bani ilegal bani lui Liviu Dragnea. Un astfel de demers se impune pentru a arăta că se acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului. De asemenea, să se înceapă un control şi la nivelul Guvernului şi să se verifice fiecare alocare de bani către ministrul Dragnea, dar şi cum a alocat acesta banii către autorităţile locale, cum s-au făcut licitaţii, cum s-au încheiat contractele, exact cum s-a controlat alocarea de bani către Cluj Arena", a spus Tişe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit acestuia, Corpul de Control al premierului nu este un organ al statului care funcţionează pentru primul ministru, ci este o instituţie care funcţionează în numele Guvernului.
"Controlul ar demonstra că acest Corp de Control apără interesul şi banul public, altfel este un corp infracţional organizat, care acţionează la comanda politică a lui Ponta, fiind folosit ca o măciucă politică, la dispoziţia primului ministru, ceea ce este foarte grav", a susţinut Alin Tişe.
Senatorul PNL a menţionat că aşteaptă din partea procurorilor răspuns la plângerile penale făcute anul trecut împotriva Corpului de Control al premierului care a verificat modul de alocare a 14 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru stadionul Cluj Arena, dar nu a verificat şi alocarea a 35 de milioane de euro pentru stadionul Naţional Arena, sumele pentru ambele investiţii fiind cuprinse în aceeaşi hotărâre de Guvern.
Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, anunţa, săptămâna trecută, Curtea de Conturi.
Citeşte şi:
Guvernul a alocat iar fără criterii bani din Fondul de rezervă, un buget paralel fără control-raport
Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.
Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.
În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui "ger arctic".
Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.
În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Guvernul a alocat iar fără criterii bani din Fondul de rezervă, un buget paralel fără control-raport
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe