„Este datoria oamenilor politici responsabili să combată tendinţele xenofobe. Nu politicienii xenofobi şi populişti sunt cei ce rezolvă problemele economice ale Europei, ci cei responsabili şi competenţi”, a subliniat Corlăţean.
„Aceste tipuri de discurs minează proiectul european, care a generat democraţie pe Continent”, a insistat Corlăţean.
Potrivit unui sondaj eurobarometru publicat în decembrie 2013, 63% dintre români sunt optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene.
„Afirmaţiile alarmiste referitoare la o pretinsă invazie a muncitorilor români şi bulgari” în Europa Occidentală după eliminarea ultimelor restricţii pe piaţa muncii au fost demontate, a notat Corlăţean. „Astăzi, cifrele europene arată că sunt încă 480.000 de locuri de muncă vacante în Marea Britanie”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Adresându-se cetăţenilor din vechile state membre UE care ar putea fi tentaţi să voteze cu partide critice la adresa extinderii, Corlăţean a apreciat că integrarea ţărilor central şi est-europene a fost avantajoasă pentru companiile vest-europene, oferindu-le acces la noi pieţe de desfacere aflate în plină dezvoltare.
„Fără extindere, multe companii din Europa de Vest ar fi avut mai mult de suferit”, a încheiat Corlăţean.