- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Titus Corlăţean cere CE să propună un act legislativ în domeniul transplantului de organe
Europarlamentarul PSD Titus Corlăţean a cerut Comisiei Europene să propună un act legislativ în domeniul transplantului de organe, iar Daciana Sârbu a susţinut, la rândul ei, că donarea de organe trebuie să fie făcută în mod altruist şi voluntar, fără a deveni sursă de profit pentru donatori.
Corlăţean cere CE să propună un act legislativ în domeniul transplantului de organe (Imagine: Mediafax Foto)
Europarlamentarul PSD Titus Corlăţean a invitat luni seara Comisia Europeană, printr-o declaraţie scrisă, să propună un act legislativ care să fixeze exigenţele de calitate şi de securitate pentru donarea şi transplantul organelor în Uniunea Europeană.
Declaraţia scrisă a fost înaintată cu ocazia discutării în plenul Parlamentului European a raportului Adamou privind ”Donarea şi transplantul de organe: Acţiuni politice la nivelul UE”.
"Noul act legislativ va trebui să completeze şi să încurajeze eforturile statelor membre pentru a îmbunătăţi situaţia actuală, impunând liniile de conduită la nivel european şi ţinând cont de progresele din medicină şi din bunele practici din unele state membre”, a declarat Corlăţean, prim-vicepreşedintele Comisiei Juridice a Parlamentului European.
"Insist asupra importanţei sensibilizării publicului faţă de donarea şi transplantul de organe, inclusiv în statul din care provin, România, şi invit Comisia Europeană, statele membre şi societatea civilă să promoveze donarea de organe, adresându-se mai ales tinerilor şcolarizaţi prin intermediul unor module educative. Procesul educaţional la nivelul opiniei publice, dezbaterile publice şi implicarea lumii medicale şi a societăţii civile sunt condiţii cheie pentru conştientizarea importanţei donării şi transplantului de organe”, a subliniat europarlamentarul român.
El a adăugat că viteza de reacţie în astfel de cazuri este esenţială şi că este necesară o mai bună organizare a sistemului medical la nivel naţional, precum şi sensibilizarea personalului para-medical pentru asemenea urgenţe.
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE (ENVI), a subliniat, la rândul său, că donarea de organe trebuie să fie făcută în mod altruist şi voluntar, fără a deveni sursă de profit pentru donatori. Astfel, potrivit europarlamentarului social-democrat, pot fi protejaţi donatorii cei mai săraci şi mai vulnerabili, astfel încât aceştia să nu cadă victime traficului de organe.
"Penuria de organe care a dus la dezvoltarea rapidă a caracterului mercantil şi a turismului pentru transplanturi reprezintă o problemă de sănătate esenţială cu care Uniunea Europeană se confruntă. Traficul de organe este cauzat de o combinaţie de factori precum sărăcia, corupţia, criminalitatea, globalizarea economiei şi exploatarea umană, motiv pentru care ţările din estul Europei sunt cele mai expuse acestui fenomen", a declarat Daciana Sârbu.
Eurodeputul social-democrat a subliniat că, "pentru a împiedica acest «turism al transplanturilor», trebuie ca donarea de organe să fie făcută în mod altruist şi voluntar, fără a deveni sursă de profit pentru donatori".
Potrivit Dacianei Sârbu, există diferenţe considerabile între ţările UE în ceea ce priveşte modalităţile de organizare a activităţii de donare şi transplant, comunitatea de donatori şi sursele de recoltare a organelor. De exemplu, numărul mic de donatori din România este cauzat de lipsa unui sistem eficient de identificare a donatorilor şi a medicilor pregătiţi pentru a coordona organizarea unui transplant. Media europeană pentru numărul de donatori este de 20, iar în România doar 0,5.
"Avem nevoie de infrastructuri tehnice şi logistice adecvate, precum şi de sprijin psihologic şi organizatoric pentru a satisface nevoile pacienţilor şi pentru a reduce diferenţele dintre cerere şi ofertă", a conchis Daciana Sârbu.
În rezoluţia Parlamentului European cu privire la donarea şi transplantul de organe se arată că reducerea insuficienţei organelor umane disponibile pentru transplant reprezintă "cea mai mare provocare pentru statele membre în domeniul transplantului de organe". Parlamentul European propune o serie de măsuri, precum introducerea unui card european pentru donatorii de organe, o cooperare mai strânsă a statelor membre, în vederea combaterii mai eficiente a problemelor legate de insuficienţa de organe, de riscurile transplantului şi de traficul de organe.
În raportul din iniţiativă deputatului european Adamos Adamou se atrage atenţia că nevoia de transplant de organe a crescut constant în Europa, depăşind numărul donaţiilor de organe. În momentul de faţă, mii de pacienţi din Europa sunt înscrişi pe liste de aşteptare, "iar rata mortalităţii în rândul acestora este deosebit de mare".
Europarlamentarii subliniază de asemenea necesitatea de a se garanta că donarea de organe îşi menţine caracterul strict necomercial. "Orice utilizare comercială a organelor este inacceptabilă din punct de vedere etic şi este împotriva valorilor fundamentale" se arată în raportul Parlamentului European.
Parlamentul solicită Comisiei Europene şi statelor membre să ia măsuri pentru interzicerea aşa-numitului "turism pentru transplanturi" prin elaborarea de linii directoare pentru protejarea donatorilor cei mai săraci şi mai vulnerabili, astfel încât să nu cadă victime traficului de organe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO