„Concentrându-ne asupra subiectului în sine, trebuie să înţelegem că dezvoltarea unei astfel de rachete cu focos nuclear, care este capabilă să atingă majoritatea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, reprezintă un risc serios de securitate internaţională, cu încălcarea unui acord pe care Rusia s-a angajat să îl respecte. Acesta este motivul pentru care acum două zile, dacă nu mă înşel, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a şi făcut un comentariu. E adevărat spunând că Alianţa nu intenţionează să aducă noi rachete cu focos nuclear pe teritoriul european, dar că trebuie promovată într-adevăr o strategie a Alianţei, pentru că nu mai e o chestiune bilaterală americano-rusă, este o chestiune care vizează Alianţa Nord-Atlantică, o strategie practic de descurajare a Federaţiei Ruse. Este foarte important să fie promovat dialogul politico-diplomatic, pentru că soluţia trebuie să fie politică şi nu cea a escaladării”, a afirmat senatorul PSD Titus Corlăţean, sâmbătă la Antena 3.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-o declaraţie comună că preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că „trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”, în contextul în care Rusia a dezvoltat o nouă rachetă care încalcă Tratatul INF.
Totodată, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, sâmbătă, că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului.
Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice. Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruşi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul.
De asemenea, Administraţia Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că încalcă de mulţi ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare prin instalarea sistemelor balistice în România, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO.