Toader: Nu cred că are succes demersul sindicatelor, nu am auzit de răspundere penală colectivă

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marţi, că nu crede "că are sorţi de izbândă" demersul sindicatelor de a depune plângere penală împotriva Biroului Permanent al Camerei pentru că nu s-a permis accesul nimănui la balcoane la şedinţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii.

Urmărește
2 afișări

"Nu ştiu dacă are sorţi de izbândă, mai ales că nu am auzit niciodată despre o răspundere colectivă penală. Probabil că sindicatele inventează orice acum", a spus Mircea Toader. El a arătat că decizia Biroului Permanent al Camerei a fost luată pentru a se evita incidentele de genul celui de anul trecut când o persoană s-a aruncat de la balcon.

"Până nu asigură Camera o modalitate de protecţie, am considerat că nu e corect să dăm drumul deocamdată la aceste balcoane", a precizat Mircea Toader după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Codul Muncii.

BNS şi Cartel Alfa au făcut plângere penală la PICCJ pentru abuz în serviciu împotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru că nu li s-a permis accesul la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, deşi solicitaseră acest lucru încă din 24 februarie.

Confederaţiile sindicale BNS, Cartel Alfa, CNSLR-Frăţia, CSDR şi Meridian au depus în 24 februarie, la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor o solicitare privind participarea la şedinţele camerelor reunite al Parlamentului, cu prilejul asumării răspunderii Guvernului cu privire la Codul Muncii.

Solicitarea a fost făcută pentru ca 60 de reprezentanţi ai celor cinci confederaţii sindicale să participe la şedinţă.

Cererea de participare a fost depusă pentru perioada 1 martie - 1 aprilie şi a vizat şedinţele în care urmau să aibă loc prezentarea asumării, dezbaterea eventualei moţiuni de cenzură şi votul asupra acesteia din urmă. Confederaţiile susţin că şi-au asumat obligaţia de a nu tulbura în niciun fel lucrările şedinţelor.

Sindicaliştii susţin că au aflat, luni, dintr-o declaraţie a Robertei Anastase, că Biroul Permanent a decis prin vot majoritar să nu permită accesul reprezentanţilor sindicali la lucrările Camerelor reunite, fapt confirmat telefonic de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

În plângerea penală, confederaţiile susţin că prin această decizie se încalcă art. 68 din Constituţie care stipulează că "şedinţele Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt publice" şi aceste şedinţe pot fi secrete doar în baza hotărârii adoptate de către camere, precum şi pe art.69, alin. (1) potrivit căruia în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, "din raţiuni de securitate", ca la şedinţa de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii, în Parlament să poată participa ca invitaţi doar ziariştii, nu şi cetăţenii, a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Ea a precizat că decizia Biroului Permanent este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

Sindicaliştii i-au sesizat public preşedintelui Traian Băsescu încălcarea Constituţiei de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin decizia luată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici