- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.11.2012, 15:57)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Toader: Sumele pentru cazare pot fi reduse, dar nu poţi să-i obligi pe parlamentari să caute gazdă
Unii deputaţi cred că posibilitatea de a nu mai fi cazaţi la hotel anul viitor şi de a primi bani de chirie ar putea aduce o economie la bugetul Camerei, însă sunt şi parlamentari care consideră că o astfel de măsură nu ar fi corectă, iar preţul chiriilor ar putea creşte.
Urmărește
163 afișări
Toader: Sumele pentru cazare pot fi reduse, dar nu poţi să-i obligi pe parlamentari să caute gazdă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, potrivit căruia de la anul parlamentarii care domiciliază în provincie ar putea să primească bani de chirie şi să nu mai fie cazaţi la hotel reprezintă "o măsură binevenită".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Cred că putem economisi din buget, este o măsură binevenită. Eu oricum stau cu chirie, pentru că astfel cheltuielile pentru mine din bugetul Camerei Deputaţilor sunt mult mai mici, primesc pentru chirie 2000 de lei pe lună", a spus Mate Andras.
El crede că ar fi fost ideal construirea unui bloc pentru cazarea parlamentarilor.
Şi reprezentatul minorităţilor naţionale Nicolae Mircovici a arătat că el a susţinut din 2005 ideea ca parlamenarii să primească bani pentru chirie şi să nu mai fie cazaţi la hotel.
"Treaba asta am susţinut-o din 2005, pentru că din 2004 locuiesc cu chirie şi mi se pare anormal ca un parlamentar să primească pentru chirie în jur de 2800 de lei, iar pentru cei care sunt cazaţi la hotel să se cheltuiască în jur de 8000 de lei pe lună. Mă simţeam frustrat că primeam cu 5000 de lei mai puţin şi eram băgat în aceeaşi oală cu cei pentru care se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru cazarea la hotel", a explicat Mircovici.
El a apreciat că suma care este prevăzută pentru deputaţii care îşi închiriază un apartament în Bucureşti este rezonabilă.
"Nu poţi caza deputaţii într-o garsonieră în Ferentari. Suma prevăzută pentru a sta cu chirie este rezonabilă pentru a putea închiria într-o zonă potrivită pentru statutul de deputat şi acoperă şi cheltuielile de întreţinere", a mai spus Mircovici.
El a arătat că o variantă bună în timp ar fi fost construirea unui hotel pentru parlamentari.
De asemenea, Mircovici a arătat că închirierea unui apartament în Bucureşti oferă un alt aspect pozitiv şi anume "intimitatea", spre deosebire de camerele de hotel.
Nicolae Mircovici a mai arătat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat acestă măsură legată de cazarea deputaţilor şi a menţionat faptul că ea nu a fost încă discutată în Biroul Permanent al Camerei, dar probabil "va avea acordul Biroului Permanent" în viitor.
Sunt şi deputaţi care apreciază anunţul lui Zgonea drept o regulă pe care o vor respecta.
"Bănuiesc că are un calcul, probabil că e mai eficient aşa", a precizat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Florin Iordache.
"Pentru mine regula e regulă. Orice decizie care se ia şi este valabilă pentru toată lumea o accept. Nu sunt omul pentru care să se facă un favor", a precizat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ioan Munteanu.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, are însă o părere diferită, arătând că Parlamentul are obligaţia să asigure cazarea parlamentarilor şi că poate unii deputaţi sunt "mai comozi" şi nu găsesc apartamente pe care să le închirieze.
"Nu mi se pare o decizie corectă. Este obligaţia Parlamentului să asigure cazare, poate unii sunt mai comozi şi nu găsesc. Dacă ar avea apartamente făcute pentru chirie, da, dar aşa, vii în Parlament şi nu ai unde să stai. Sumele pentru cazare pot fi reduse, dar nu poţi să-i obligi pe parlamentari să caute gazdă", a precizat, pentru MEDIAFAX, Mircea Toader.
El crede că piaţa privind închirierea de apartamente ar putea creşte dacă toţi cei 470 de parlamentari vor căuta să închirieze locuinţe în Bucureşti.
"Când caută 470 de oameni camere pentru închiriere, o să crească preţul de cazare", a apreciat Mircea Toader.
El crede că Zgonea nu poate să treacă peste opiniile grupurilor parlamentare legate de cazarea deputaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, miercuri, că a decis să blocheze procedurile pentru un nou caiet de licitaţie pentru servicii hoteliere, iar viitorii deputaţi vor primi o sumă pentru a-şi plăti chiria în Bucureşti şi nu vor mai sta la hoteluri, care sunt prea costisitoare.
Zgonea a precizat că în acest fel cheltuielile pentru cazarea parlamentarilor în Bucureşti se vor reduce cu circa 60%.
El a precizat că a anunţat şi secretarul general al Camerei că nu va deschide procedurile pentru a începe o licitaţie de la 1 ianuarie 2013 privind achiziţia de servicii hoteliere pentru deputaţi.
Suma medie lunară achitată pentru cazarea deputaţilor se situează în jurul a 1,3 milioane de lei. În septembrie 2012, Camera Deputaţilor a plătit pentru cazarea deputaţilor suma de 1.289.342 de lei.
În Statutul deputaţilor şi senatorilor este prevăzut că parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator.
De asemenea, deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară prevazută pentru deputat sau senator.
Potrivit acestui Statut, de aceleaşi diurnă şi drepturi de decontare a cazării la unităti hoteliere, în alte spaţii de cazare autorizate, sau pe baza de declaraţie, a 70% din tariful minim aplicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator în Bucureşti beneficiază deputaţii şi senatorii care: efectuează deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Camerei Deputaţilor sau al Senatului, a birourilor permanente ale celor doua Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare; nu domiciliază în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, pe timpul deplasării în aceste circumscripţii, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului; se deplasează în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, în altă localitate decât cea de domiciliu, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului; deputaţii care reprezintă organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care se deplasează în alte localităţi din ţară, în afara celei de domiciliu, pentru activităţile legate de exercitarea mandatului.
Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi, în altă circumscripţie sau la Bucureşti pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului beneficiază de diurnă de deplasare şi cazare în limita numărului de zile stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv de Biroul permanent al Senatului.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citeşte şi:
Kelemen despre cazarea deputaţilor: Să mutăm Parlamentul la Cluj. Borbely: Sau să stăm în corturi
Citeşte şi:
Deputat PDL: Decizia lui Zgonea e electorală. Deputat PSD: Să facă bordei lângă gară şi mergem acolo
Citeşte şi:
Deputaţii nu vor mai sta în hoteluri. Zgonea: Am blocat licitaţia pentru servicii hoteliere, deputaţii vor locui cu chirie
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe