Tokes cere Guvernului ungar să ancheteze cum a cheltuit UDMR fondurile de la Budapesta

Europarlamentarul Tokes Laszlo acuză UDMR că a monopolizat resursele financiare alocate maghiarilor de guvernele României şi Ungariei, cerând Uniunii "să dea socoteală" privind cheltuirea banilor şi Guvernului ungar să declanşeze o anchetă, iar bisericilor să nu se lase "cumpărate" cu aceste fonduri

8 afișări

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că, spre deosebire de reprezentanţii celorlalte partide din România, cei ai UDMR nu au fost aproape niciodată abordaţi cu privire la acte de corupţie, deşi au existat "indicii întemeiate" în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, Tokes a observat şi faptul că majoritatea presei de limbă maghiară din România nu elucidează "afacerile unor politicieni maghiari".

"Care ar fi oare explicaţia că, în pofida numeroaselor ştiri şi indicii întemeiate ce se vehiculează în opinia publică în cursul ultimilor douăzeci de ani, în România aproape niciun politician maghiar nu a fost implicat în cazuri de corupţie?! De ce, în contradicţie cu mass-media română, cea mai mare parte a presei de limbă maghiară tratează cu atâta indulgenţă politicienii UDMR suspectaţi de corupţie? Unde sunt jurnaliştii de investigaţie maghiari care ar elucida afacerile unor politicieni maghiari, printre care şi ale câtorva politicieni UDMR din Bihor", a spus Tokes.

Tokes a făcut şi o comparaţie între reacţia Partidului Civic Maghiar, care şi-a anulat "în ultimul moment" Congresul programat la Târgu Secuiesc din cauza acuzaţiilor de corupţie aduse primarului acestei localităţi, Racz Karoly, membru PCM, şi conduita opusă a UDMR, formaţiune despre care a afirmat că în Bihor "funcţionează ca o filială a mafiei Partidului Socialist Maghiar".

"În ultimul moment, în urma cazului lui Rácz Károly, Congresul PCM programat pentru 14 martie la Târgu Secuiesc a fost anulat. În schimb, clica UDMR Bihor, ce funcţionează ca o filială a mafiei Partidului Socialist Maghiar (PSM), etalându-şi încrederea de sine, nu numai că a fost în stare să organizeze Congresul UDMR, dar, în prelabil, nu s-a sfiit să încheie un pact politic cu PSD, partidul postcomunist al lui Adrian Severin, acuzat de corupţie, cât şi cu aliaţii lor, liberalii antimaghiari", a afirmat Tokes.

Tokes s-a întrebat "ce de forţe băneşti şi siguranţă de sine are UDMR, care dispune singur de toate resursele bugetare alocate comunităţii maghiare din Transilvania de către bugetul României şi al Ungariei, şi se bucură de monopolul exclusiv al sutelor de milioane de lei şi forinţi provenite de la contribuabilii români şi maghiari?!".

Tokes a reiterat solicitarea pe care Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a făcut-o UDMR în luna februarie, de a explica public cum a cheltuit banii primiţi de la guvernele României şi Ungariei.

"În această privinţă revenim la solicitarea exprimată de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) ca UDMR să prezinte neîntârziat socoteală faţă de comunitatea maghiară din România privind banii gestionaţi, cheltuiţi şi împărţiţi de Uniune, proveniţi din bugetele României şi Ungariei", a spus Tokes.

Tokes s-a referit încă o dată şi la organizaţia din Bihor a UDMR, afirmând că există informaţii potrivit cărora unii reprezentanţi marcanţi ai acesteia "reuşesc sau încearcă să profite" de fondurile alocate de Guvernul ungar pentru comunitatea maghiară.

"Ne aşteptăm, de asemenea, ca organizaţia UDMR Bihor să dea şi ea socoteală în acest sens, deoarece, după cum se poate observa, această organizaţie se foloseşte în mod arbitrar de fondurile băneşti destinate comunităţii maghiare din Bihor. Avem informaţii că unii funcţionari de vârf ai UDMR Bihor reuşesc sau încearcă să profite de însemnate sume de bani de la Guvernul maghiar", a spus Tokes.

Totodată, Tokes a cerut Guvernului ungar "să aplice constrângerile cuvenite" şi să declanşeze o anchetă privind cheltuirea fondurilor destinate comunităţilor maghiare din România.

"Cerem, pe această cale, responsabililor cu politica de subvenţionare din Ungaria să manifeste o critică adecvată faţă de cercurile UDMR beneficiare a guvernării Medgyessy-Gyurcsany şi să aplice constrângerile cuvenite. Urgentăm, de asemenea, ca în cadrul oficiului comisarului însărcinat cu verificarea cazurilor de corupţie, domnul Budai Gyula, Guvernul maghiar să numească un comisar pentru verificarea cazurilor de corupţie de dinafara graniţelor, care ar avea sarcina de a verifica modul de folosire a subvenţiilor destinate comunităţii maghiare din ţările vecine Ungariei, respectiv de a urmării abuzurile săvârşite", a afirmat Tokes.

Tokes a cerut bisericilor maghiare din Transilvania ca în ciuda "situaţiei nevoiaşe în care se află", "să evite cu deosebită luciditate orice fel de relaţie economico-financiară cu UDMR", deoarece politicienii Uniunii "cumpără" în acest fel influenţă.

"Legat de aceste cazuri, mă adresez pe această cale bisericilor noastre din Transilvania, şi în special către conducerea şi preoţii Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, rugându-le cu stimă - cu toată situaţia nevoiaşă în care se află - să evite cu deosebită luciditate orice fel de relaţie economico-financiară cu UDMR, care se bazează pe principiul intervenţiilor şi promit avantaje aparente. În această privinţă constatăm cu regret şi îngrijorare felul în care UDMR atrage în sfera ei de influenţă financiară Eparhia noastră, şi pentru a-i servi interesele partinice şi politice îi «cumpără» pe cei oportunişti din cadrul Bisericii, aşa cum şi pe acele comunităţi reformate care se află în lipsă de fonduri băneşti (...) Să nu permitem ca, prin poziţia pe care o are, UDMR să-şi facă capital politic, nu de puţine ori chiar împotriva noastră!", a conchis Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici