Tokes cere în continuare dreptul la apărare în faţa Consiliului Ordinului Naţional "Steaua României"

Eurodeputatul Laszlo Tokes cere în continuare dreptul la apărare prin avocat în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României”, spunând că nu vrea să asiste personal "la procesul de intenţie derulat la comanda politică a premierului Victor Ponta".

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Tokes cere în continuare dreptul la apărare în faţa Consiliului Ordinului Naţional "Steaua României"

Laszl Tokes (Imagine: Stefan Micsik/Mediaafx Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX de eurodeputatul Tokes Laszlo, acesta susţine că s-a adresat Cancelariei Ordinelor - respectiv cancelarului Gheorghe Angelescu - şi am a cerut din nou asigurarea dreptului său constituţional la apărare prin avocat.

"Este binecunoscut faptul că avocatul împuternicit de mine, Kincses Elod, nu a fost audiat de Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României» în şedinţa din data de 26 septembrie 2013 şi că s-a insistat «să mă apăr personal», în calitate de pârât, în cadrul întrunirii amânate pe data de 11 octombrie. Având în vedere acest lucru, m-am adresat în mod oficial Cancelariei Ordinelor - şi în mod concret cancelarului Gheorghe Angelescu - şi am solicitat din nou asigurarea dreptului meu constituţional la apărare (conform Art. 44 din Constituţia României) prin avocatul împuternicit", susţine Tokes în comunicat.

În acelaşi timp, eurodeputatul afirmă că avocatul său, Kincses Elod, a adresat o sesizare Uniunii Naţionale a Barourilor din România, cerând o poziţie referitoare la subiectul "atitudinii inadmisibile şi ilegale a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României»".

"Pretind în continuare să mi se asigure şi să mi se respecte dreptul constituţional elementar la apărare. Luând în considerare faptul că o comisie de partid poate decide revocarea unei decoraţii de stat doar în cazul unui stat cu un partid unic, nu doresc să asist personal la procesul de intenţie derulat la comanda politică a premierului Victor Ponta, suspectat de plagiat", conchide Tokes.

În 26 septembrie, şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", care urma să ia în discuţie solicitările de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes, a fost amânată pentru 11 octombrie, pe motiv că acesta nu s-a prezentat la reuniune, au anunţat reprezentanţi ai forului.

Mircea Geoană a precizat că decizia de amânare a dezbaterilor a fost luată în unanimitate, întrucât Regulamentul Ordinului "Steaua României" obligă ca cel judecat să fie prezent în persoană. Senatorul a menţionat că, potrivit Regulamentului, se poate acorda un termen suplimentar de până la 15 zile, care este ultimul termen.

El spunea că nu există nicio formă regulamentară care să permită înlocuirea lui Tokes de către un avocat sau altă persoană.

Europarlamentarul Laszlo Tokes explicat, într-un comunicat, dat publicităţii în ziua întrunirii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", că nu poate merge la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" întrucât este reţinut la Bruxelles de responsabilităţile sale de membru al PE. Tokes l-a împuternicit pe avocatul Kincses Elod să-l reprezinte.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

Componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" rezultată din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Preşedintele Consiliului este decanul de vârstă, academicianul Ionel Haiduc.

Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a fost programată pentru 26 septembrie, de la ora 16.00, la Academia Română, iar membrii acestuia urmau să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre cereri aparţinând Corinei Creţu, care a făcut-o publică.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici