- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania doresc mai multă autonomie, nu independenţă
Eurodeputatul român Laszlo Tokes pledează pentru autonomia regiunilor cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania, dând asigurări că nu doreşte independenţa, chiar dacă situaţia din Kosovo ar crea un precedent în acest sens, relatează cotidianul italian La Voce în ediţia online.
Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania doresc mai multă autonomie, nu independenţă
Tokes a reacţionat la declaraţiile senatorului italian Francesco Cossiga, fost preşedinte al Italiei în perioada 1985-1992. Cossiga afirma după reuniunea ONU pe tema Kosovo - desfăşurată la New York şi prezidată de ministrul italian de Externe Massimo D’Alema - că independenţa provinciei sârbe cu populaţie majoritar albaneză ar crea un precedent periculos.
"Mare atenţie în legătură cu proclamarea independenţei Kosovo în mod unilateral, pentru că acest lucru poate declanşa un efect domino în alte regiuni cu importante minorităţi etnice, aruncând Uniunea Europeană în haos", spunea Cossiga. Fostul preşedinte italian oferea ca exemplu cazul maghiarilor din Transilvania, care ar putea cere independenţa faţă de România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
"Nimic mai fals", a reacţionat la Bruxelles eurodeputatul român Laszlo Tokes.
"Este adevărat, din punct de vedere istoric, Banatul şi Transilvania nu sunt regiuni româneşti. Până în 1920 făceau parte din Ungaria, care la rândul său era parte a Imperiului Austro-Ungar. Unele judeţe din Transilvania, cum ar fi Harghita şi Covasna, sunt locuite în proporţie de 90 la sută de maghiari. Până la căderea lui Nicolae Ceauşescu acolo trăiau peste două milioane de maghiari, ţinuţi de regim în condiţii mizere, consideraţi robi, fără niciun drept uman. Apoi, după instaurarea democraţiei, încet-încet lucrurile s-au îmbunătăţit, dar şi acum, chiar dacă maghiarii au reuşit să facă parte din guvernul central, Bucureştiul face totul pentru regiunile românilor, uitând adesea de Transilvania", afirmă Tokes.
"Abandonarea noastră de către Bucureşti este o politică greşită, pentru că noi suntem poarta deschisă către Europa. Avem nevoie de autostrăzi, de trenuri rapide care să facă legătura cu Budapesta şi Viena, altfel va reîncepe emigrarea maghiarilor din Ardeal spre patria-mamă ungară, cum deja s-a mai întâmplat. Cu toate acestea, noi nu dorim independenţa, am dori doar ca Bucureştiul să recunoască faptul că acolo se produce 40 la sută din PIB-ul românesc şi că bogăţia regiunii depăşeşte cu 10 la sută nivelul mediu al bunăstării din România", subliniază eurodeputatul român.
"De aceea, cerem mai multă autonomie, şi pe plan cultural, libertate totală a învăţământului atât în limba română cât şi în ungară, bilingvism perfect, pentru că dorim să creăm împreună cu vecinii ungari o euroregiune de la Balaton la Braşov. Această euroregiune ar fi un model economic-instituţional pentru restul Uniunii Europene. În noua Europă există multe teritorii de frontieră cu compoziţie etnică mixtă şi trebuie să ştim să recunoaştem particularităţile şi bogăţiile", explică Laszlo Tokes.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.