- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tokes: Să ne străduim ca Martie Negru pe care l-am suferit la Târgu Mureş să devină Martie al Iubirii
Europarlamentarul Tokes Laszlo afirmă, referitor la conflictul din martie '90 de la Târgu Mureş, că situaţia actuală de la UMF aminteşte "fantomatic de trecut", adăugând: "Să ne străduim ca Martie Negru pe care l-am suferit la Târgu Mureş (...) să devină cunoscut drept Martie al Iubirii în Ardeal".
Laszlo Tokes (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de biroul europarlamentarului Tokes Laszlo, acesta consideră, referindu-se la evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş, că după mai bine de două decenii elita politică din România nu este interesată să creeze un stat de drept, democratic şi liber.
"Pentru mine Martie Negru este una din cele mai importante teme ale istoriei noastre transilvănene, ale istoriei româneşti contemporane, deoarece atunci ne-au distrus cu desăvârşire visele de la finalul lui decembrie 1989. Cu toate că au existat şi înainte de acel moment semne că un stat de drept democratic şi liber nu poate fi creat, aşa, de pe o zi pe alta, şi s-a putut observa că elita economico-politică a ţării nici nu este interesată de aşa ceva - după mai bine de două decenii mă cuprinde şi acum amărăciunea când mă gândesc cu cât «profesionalism» diavolicesc au semănat discordie între comunitatea maghiară şi cea românească postcomuniştii şi naţionaliştii infiltraţi sau păstraţi în rândurile puterii", afirmă europarlamentarul Tokes Laszlo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
El reaminteşte declaraţiile din 1990 ale "proaspătului preşedinte" Ion Iliescu, în care acesta a atenţionat asupra unor "tendinţe separatiste", urmate de "o calomnioasă campanie antimaghiară stimulată artificial", apărută ulterior în presa românească, dar menţionează şi prima demonstraţie paşnică din Târgu Mureş, în cadrul căreia maghiarii şi-au cerut drepturile şi posibilitatea de a avea învăţământ în limba maternă, precum şi de demonstraţiile de la Sfântu Gheorghe, când 40.000 de maghiari au cerut învăţământ în limba maghiară, la toate nivelurile, de la grădiniţă până la universităţile de la Cluj şi Târgu Mureş.
Tokes aminteşte politica de asimilare a minorităţilor naţionale, dusă de regimul Ceauşescu şi de fosta Securitate care a dorit să-şi pună în practică "viziunile antidemocratice şi antimaghiare".
"Prima noastră sărbătorire liberă a zilei de 15 Martie a fost deranjată, cu mare probabilitate, în baza unor scenarii alcătuite în mod profesionist, atât la Cluj, cât şi la Satu Mare şi Târgu Mureş. Fosta Securitate, pregătită pentru reactivare, şi-a dat seama, cu siguranţă, că Târgu Mureş poate fi oraşul simbol pentru demoralizarea comunităţii maghiare, iar dacă au sorţi de izbândă vor avea câştig de cauză în tot Ardealul. A fost un plan diavolicesc. Realizarea sa brutală nu a lăsat nicio urmă de dubiu că autorii săi au gândit şi vor pune în practică până în cel mai mic detaliu viziunile lor antidemocratice şi antimaghiare", afirmă europarlamentarul.
Tokes consideră că, de la evenimentele din 1990, la Târgu Mureş s-a "răsturnat irevocabil raportul etnic", susţinând că "în conformitate cu planul iniţial al Partidului Naţional-Comunist Român, în fosta capitală a Ţinutului Secuiesc maghiarii au devenit minoritari".
Potrivit sursei citate, ca "memento dureros" al evenimentelor tragice de la Târgu Mureş, actualii studenţi români "dezinformaţi" ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş protestează faţă de obţinerea de drepturi egale pentru învăţământul în limba maghiară şi înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară.
"Noua-veche situaţie e tragică şi aminteşte în mod fantomatic de trecut. După două decenii tinerii noştri preiau, fără critică, lozinca generaţiilor mai bătrâne, orbite, socializate în vremurile naţional-comunismului şi, sub pretextul principiului ceţos al «multiculturalismului», i-ar văduvi pe colegii lor studenţi şi, în viitorul apropiat, în mod indirect pe pacienţi, de drepturi - lingvistico-minoritare - care sunt fundamentul sistemului de valori a Europei care se uneşte. De parcă în timp ce s-au scurs ultimii 20 de ani lumea ar fi stat pe loc", consideră Tokes Laszlo.
Europarlamentarul adaugă că, dacă "vom rămâne prizonierii trecutului", cetăţenii României nu vor avea nici prezent, nici viitor comun.
"Nu putem să mai permitem niciodată ca din unii miei de sacrificiu sau chiar din întregi comunităţi - alese drept victime - puterea să facă vinovaţi, pentru a-i servi unor interese de moment sau unor obscure planuri de viitor. Făurirea de ţapi ispăşitori - o moştenire vie a naţional-comunismului - a însoţit până în zilele noastre democratura stagnantă, iar asta nu poate naşte niciodată soluţii şi împăciuire", afirmă Tokes.
Europarlamentarul consideră că "nu trebuie să fie trădate" şi nici să se renunţe la principiile din 1989, pentru care au murit oameni la Revoluţie.
"Să ne străduim ca Martie Negru pe care l-am suferit la Târgu Mureş - în numele dreptăţii, echităţii şi reconcilierii - să devină cunoscut drept Martie al Iubirii în Ardeal...", conchide Tokes Laszlo.
Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, evenimentele din martie 1990 s-au soldat cu 278 de victime, din care 190 de români şi 88 de maghiari. În evenimente au murit cinci persoane - trei maghiari şi doi români -, au fost distruse 46 de autovehicule, au fost devastate sediile a patru formaţiuni politice şi s-au comis furturi din două unităţi comerciale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO