- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tomac: MAE respinge acuzaţiile privind implicarea în fraude electorale
Secretarul de Stat în MAE, Eugen Tomac, a declarat că Ministerul respinge ferm acuzaţiile privind presupusa implicare în fraude electorale, oficialul adăugând că acuzaţiile potrivit cărora consulii români completează în prezent declaraţiile pe propria răspundere sunt nefondate.
Tomac: MAE respinge acuzaţiile privind implicarea în fraude electorale
"Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm, din nou, acuzaţiile privind posibila implicare a sa într-o presupusă acţiune de fraudare a alegerilor din străinătate", a spus Tomac.
Tomac a spus că MAE consideră că este o ţintă a unor acuzaţii fără acoperire, dar şi a unor tentative de dezinformare. El a mai spus că toţi preşedinţii Birourilor electorale din străinătate au demarat procedura de trimitere în ţară a materialelor de vot, în prezent ajungând deja în ţară pachete cu documente din 200 din cele 294 de secţii de votare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
"MAE constată cu regret că este ţinta unor acuzaţii fără acoperire la adresa activităţii sale privind organizarea alegerilor în străinătate şi chiar a unor tentative de dezinformare", a spus Eugen Tomac.
Oficialul MAE a reamintit că în ziua de 8 decembrie, la ora 24.00, Ministerul de Externe a transmis instrucţiuni preşedinţilor tuturor secţiilor de votare, semnate de coordonatorii alegerilor din străinătate - Eugen Tomac şi Robert Cazanciuc - prin care s-a cerut ca toate materialele electorale, respectiv procesele-verbale privind rezultatele votării, buletinele de vot nule, buletinele de vot contestate, întâmpinările, contestaţiile şi materialele la care acestea se referă, precum şi tabelele utilizate în secţiile de votare şi declaraţiile pe proprie răspundere să fie trimise la Bucureşti în termen de 24 de ore pentru a putea fi puse "la dispoziţia instituţiilor abilitate - Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi Autoritatea Electorală Permanentă".
Tomac a spus că această decizie a fost luată în contextul în care apăruseră o serie de acuzaţii la adresa MAE.
"A avut loc o nouă consultare cu reprezentanţii biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate care au fost de acord cu această nouă instrucţiune. Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate a decis în şedinţa din aceeaşi zi, la orele 20.00, să asigure reprezentanţilor partidelor, copii de pe declaraţiile pe proprie răspundere", a spus Tomac.
El a adăugat că "această instrucţiune a fost emisă ulterior comunicării făcute pe data de 8 decembrie la ora 16.58, la care se referă constant o serie de declaraţii politice".
Tomac a mai spus că această infogramă de la ora 16.58 menţiona să nu fie trimise deocamdată la Bucureşti documentele folosite în procesul de votare.
"Această comunicare (n.r. - prin care se cerea să nu se tirmită încă la Bucureşti materialele de vot) fusese dată la momentul respectiv din următoarele considerente. 1. Legea electorală nu prevede niciun fel de termen pentru trimiterea de către secţiile de votare din străinătate a acestor documente la Bucureşti, spre deosebire de termenul de 24 de ore, prevăzut exclusiv pentru secţiile de votare din ţară. Practica la alegerile anterioare a fost ca aceste materiale să fie transmise în decurs de 2-3 luni, prin curier diplomatic. Responsabilii MAE au avut o consultare cu reprezentanţii Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate, care au recomandat această instrucţiune", a spus Tomac.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, vineri, că aducerea la BEC a declaraţiilor pe proprie răspundere ale votanţilor din străinătate ar putea elucida presupusa fraudă din la turul 2 al prezidenţialelor, menţionând că la consulate aceste acte sunt completate "şi acum".
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că decizia CCR de renumărare a voturilor nule este o primă victorie a "adevărului" şi că în MAE se încearcă, la acest moment, să se completeze în fals multe declaraţii pe proprie răspundere de la consulate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale