- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.10.2015, 20:52)
- Ştefan Pană
Tomac: Solicitarea PSD ca AEP să vină cu legea votului prin corespondenţă, joc de pase instituţional
Liderul PMP Eugen Tomac a susţinut, după amânarea discuţiilor din Comisie asupra legii votului prin corespondenţă, că solicitarea PSD ca AEP să propună un proiect pe această temă e "un joc de pase instituţional" şi o "pierdere de timp", arătând că iniţiativa sa legislativă e "singura opţiune reală".
Urmărește
771 afișări
Tomac: Solicitarea PSD ca AEP să vină cu legea votului prin corespondenţă, joc de pase instituţional (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)
"Am prevenit de la bun început că decizia PSD de a cere Autorităţii Electorale Permanente elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă este un <<joc de pase instituţional>>, iar rezultatul va fi doar pierdere de timp. Ieri, din nefericire, mi s-a confirmat presupunerea", a scris Eugen Tomac, pe Facebook, după ce miercuri Comisia de cod electoral a amânat dezbaterile asupra legii votului prin corespondenţă pentru luni, timp în care grupurile parlamentare să vină cu răspunsuri la câteva întrebări adresate de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza cărora instituţia ar urma să construiască un proiect draft al legii.
Preşedintele PMP susţine că proiectul propus de el este "singura opţiune reală" pentru o lege a votului prin corespondenţă, fiind elaborat de experţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi avizat de mai multe ministere şi instituţii cu competenţe în domeniu, inclusiv de către Autoritatea Electorală Permanentă. Mai mult, spune Tomac, pentru redactarea proiectului a fost analizată legislaţia multor state europene care practică acest tip de vot.
Liderul PMP îl citează însă pe premierul Victor Ponta, care a afirmat zilele trecute la un post de televiziune că "domnul Tomac a avut un proiect, PNL a venit la PSD şi a zis: respingem!", ca motiv pentru care legea nu este în acest moment discutată în Parlament şi se recurge la soluţia unui draft al AEP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
"Am solicitat parlamentarilor, la nivel colectiv şi individual, să intervină pentru îmbunătăţirea propunerilor sau să devină coiniţiatori. Nu am primit nici măcar un răspuns. (...) Contestabile sau nu declaraţiile premierului Victor Ponta (în general), realitatea este aceasta: PSD şi PNL au îngropat accesul românilor de peste hotare la vot", mai scrie Tomac.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a acuzat, miercuri, în Comisia de cod electoral, că AEP "trage de timp" şi e "incapabilă" să vină cu un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, după o nouă amânare a dezbaterilor ca urmare a unor solicitări făcute de AEP.
Reprezentanţii AEP au venit în faţa Comisiei cu un set de 6 întrebări la care grupurile parlamentare să vină cu răspunsuri în privinţa arhitecturii legii privind votul prin corespondenţă. În urma unor dezbateri scurte, s-a stabilit ca discuţiile să fie amânate pentru luni, iar între timp să fie oferite aceste răspunsuri. În urma propunerilor grupurilor parlamentare, AEP ar urma să elaboreze un "schelet" al legii votului prin corespondenţă, care să fie apoi dezbătut de către membrii Comisiei.
Întrebările lansate de AEP pentru elaborarea proiectului de lege se referă la: tipurile de procese electorale la care urmează să fie aplicat votul prin corespondenţă, categoriile de alegători care vor beneficia de prevederi, perioada şi modul în care se va face înregistrarea alegătorilor pe listele speciale pentru vot în diaspora, data limită pentru recepţionarea scrisorilor cu intenţia de vot, posibilitatea ca un votant înregistrat pentru votul prin corespondenţă să renunţe la drept pentru a vota, fizic, într-o secţie de votare, dar şi posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenţă să-şi anuleze votul pentru a vota, fizic, într-o secţie.
După ce membrii Comisiei au căzut de acord ca răspunsurile grupurilor parlamentare să fie dezbătute luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, membru al Comisiei, a avut o intervenţie dură la adresa reprezentanţilor AEP care au venit cu aceste întrebări, arătând că această listă de solicitări a mai fost deja dezbătută în perioada în care Mihai Voicu era preşedinte al Comisiei, iar demersurile AEP ar arăta că încearcă să "tragă de timp", fiind "incapabili" să elaboreze un proiect.
"Mie mi se pare că, în acest moment, AEP este incapabilă să facă un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac, şi tot trage de timp. Dar, dacă nu sunt în stare să facă, măcar să spună în faţa comisiei. (...) Trasul de timp şi explicat că ne trebuie nişte întrebări la care parlamentarii să se ducă în grupuri să răspundă nu ne scapă de responsabilitate. (...) Dacă nu, ne apucăm noi să construim un proiect de lege", a spus social-democratul.
Liberalii i-au acuzat din nou, joi, pe social-democraţi de ipocrizie privind legea votului prin corespondenţă, în condiţiile în care, deşi au promis luni că vor prezenta cât mai repede un proiect în acest sens, acum dau vina pe Autoritatea Electorală Permanentă pentru tergiversarea dezbaterii.
"Atitudinea PSD în cazul votului prin corespondenţă se poate plasa între cinism şi nepăsare. Pesediştii conduşi de Liviu Dragnea sunt cei care în obiectivul camerelor de filmat sunt cei mai buni prieteni ai românilor din diaspora, însă, în culisele politicii, când vine vorba de luat decizii în favoarea acestor cetăţeni, PSD îşi urmăreşte propriile interese meschine", a susţinut secretarul general al PNL, Marian Petrache, referindu-se la ultima şedinţă a Comisiei de cod electoral, în care PSD a acuzat AEP pentru întârizerea proiectului.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Zgonea: În scenariul cel mai lung, legea votului prin corespondenţă va putea fi adoptată în februarie. PNL: Am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe