Toni Greblă, despre referendum: Există dificultăţi organizatorice şi juridice

Nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceiaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale, a spus miercuri preşedintele AEP, Toni Greblă.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă, despre referendum: Există dificultăţi organizatorice şi juridice

Toni Greblă, despre referendum: Există dificultăţi organizatorice şi juridice

„Un alt subiect pe care vreau să-l dezvolt în această conferinţă de presă este legat de desfăşurarea referendumului convocat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti la solicitarea primarului general la data de 24 octombrie anul acesta. După cum ştiţi, prin hotărârea din acea dată, Consiliul General a hotărât organizarea unui referendum local la care cetăţenii Bucureştiului ar trebui să răspundă la trei întrebări pe care le cunoaşteţi cu toţii şi nu le mai repet. Organizarea referendumului are însă nişte dificultăţi legate de organizatorice şi de tehnice şi juridice”, a spus Toni Greblă în conferinţa susţinută pe tema alegerilor parlamentare din 2024.

El a atras atenţia asupra faptului că există dificultăţi organizatorice şi juridice în ceea ce priveşte organizarea referendumului la data de 24 noiembrie odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ziceam că hotărârea de Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost adoptată pe data de 24 octombrie. Pe temeiul de drept invocat de Consiliul General pentru organizarea acestui referendum a fost legea 3 pe 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor. Ulterior, Consiliul General, prin vocea primarului general a solicitat ca referendumul să se desfăşoare în acelaşi secţii de votare în care se vor desfăşura alegerile pentru preşedintele României. Pe legea 3 pe 2000 care a fost invocată la convocarea Consiliului General, nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceiaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale”, a mai spus preşedintele AEP.

Greblă a amintit, de asemenea, că a fost adoptată inclusiv de Camera Deputaţilor, o modificare la legea pentru organizarea referendumurilor care să poată să permită organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidenţiale. „Atrag însă atenţia că această lege nu este intrată în vigoare. Probabil va fi promulgată la o dată ulterioară de către preşedintele României şi va intra în vigoare la trei zile de la publicarea ei în monitor oficial”, a completat Greblă.

„(...) Ca lucrurile să fie şi mai complicate, primarul general a solicitat Tribunalului Municipiului Bucureşti desemnarea unui preşedinte pentru biroul electoral al Municipiului Bucureşti care să centralizeze, să coordoneze şi să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum. După cum se cunoaşte, pentru alegerea preşedintelui României, legea nu prevede organizarea unui biroul electoral al Municipiului Bucureşti. Există numai biroul electoral central şi birourile electorale ale celor şase sectoare ale Municipiului Bucureşti”, a atras atenţia preşedintele AEP.

El este de părere că există mai multe dificultăţi de „a armoniza cele două texte ale legilor care privesc organizarea alegerilor pentru preşedintele României şi un referendum local”. Una din dificultăţi, este de părere Toni Greblă, ar fi legată de legea pentru alegerea preşedintelui României, „aşa cum v-am spus înainte, prevede posibilitatea de vot între orele 7 şi 21 iar legea referendumului prevede posibilitatea că cetăţenii care participă la referendum trebuie să voteze între orele 7 dimineaţa şi 23. Deci este o neconcordanţă în ceea ce priveşte armonizarea celor două legi, dar nu este singura neconcordanţă în acest sens”.

„Şi din această cauză, eu vreau să vă spun că legea care a fost adoptată a omis să armonizeze cele două legi pentru a face posibilă organizarea concomitentă a celor două activităţi şi asta datorită faptului că proiectul de lege a fost promovat în anul 2019, privea nişte modificări nesemnificative la legea pentru organizarea referendumului naţional. De atunci a stat în Parlament până săptămâna trecută, iar săptămâna trecută comisiile Camerei Deputaţilor au adoptat nişte amendamente care ar permite organizarea concomitentă în opinia Parlamentului a celor două activităţi. Vreau să vă spun că niciunul din aceste amendamente, pentru niciunul din aceste amendamente nu a solicitat niciun aviz nici de la Consiliul Legislativ, nici de la Guvernul României, nici de la Autoritatea Electorală Permanentă, avize care erau obligatorii a fi cerute”, a concluzionat Toni Greblă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici