- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.10.2024, 11:53)
- Iulia Kelt
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Toni Greblă, despre referendum: Există dificultăţi organizatorice şi juridice
Nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceiaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale, a spus miercuri preşedintele AEP, Toni Greblă.
Urmărește
357 afișări
Toni Greblă, despre referendum: Există dificultăţi organizatorice şi juridice
„Un alt subiect pe care vreau să-l dezvolt în această conferinţă de presă este legat de desfăşurarea referendumului convocat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti la solicitarea primarului general la data de 24 octombrie anul acesta. După cum ştiţi, prin hotărârea din acea dată, Consiliul General a hotărât organizarea unui referendum local la care cetăţenii Bucureştiului ar trebui să răspundă la trei întrebări pe care le cunoaşteţi cu toţii şi nu le mai repet. Organizarea referendumului are însă nişte dificultăţi legate de organizatorice şi de tehnice şi juridice”, a spus Toni Greblă în conferinţa susţinută pe tema alegerilor parlamentare din 2024.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
El a atras atenţia asupra faptului că există dificultăţi organizatorice şi juridice în ceea ce priveşte organizarea referendumului la data de 24 noiembrie odată cu alegerile prezidenţiale.
„Ziceam că hotărârea de Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost adoptată pe data de 24 octombrie. Pe temeiul de drept invocat de Consiliul General pentru organizarea acestui referendum a fost legea 3 pe 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor. Ulterior, Consiliul General, prin vocea primarului general a solicitat ca referendumul să se desfăşoare în acelaşi secţii de votare în care se vor desfăşura alegerile pentru preşedintele României. Pe legea 3 pe 2000 care a fost invocată la convocarea Consiliului General, nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceiaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale”, a mai spus preşedintele AEP.
Greblă a amintit, de asemenea, că a fost adoptată inclusiv de Camera Deputaţilor, o modificare la legea pentru organizarea referendumurilor care să poată să permită organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidenţiale. „Atrag însă atenţia că această lege nu este intrată în vigoare. Probabil va fi promulgată la o dată ulterioară de către preşedintele României şi va intra în vigoare la trei zile de la publicarea ei în monitor oficial”, a completat Greblă.
„(...) Ca lucrurile să fie şi mai complicate, primarul general a solicitat Tribunalului Municipiului Bucureşti desemnarea unui preşedinte pentru biroul electoral al Municipiului Bucureşti care să centralizeze, să coordoneze şi să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum. După cum se cunoaşte, pentru alegerea preşedintelui României, legea nu prevede organizarea unui biroul electoral al Municipiului Bucureşti. Există numai biroul electoral central şi birourile electorale ale celor şase sectoare ale Municipiului Bucureşti”, a atras atenţia preşedintele AEP.
El este de părere că există mai multe dificultăţi de „a armoniza cele două texte ale legilor care privesc organizarea alegerilor pentru preşedintele României şi un referendum local”. Una din dificultăţi, este de părere Toni Greblă, ar fi legată de legea pentru alegerea preşedintelui României, „aşa cum v-am spus înainte, prevede posibilitatea de vot între orele 7 şi 21 iar legea referendumului prevede posibilitatea că cetăţenii care participă la referendum trebuie să voteze între orele 7 dimineaţa şi 23. Deci este o neconcordanţă în ceea ce priveşte armonizarea celor două legi, dar nu este singura neconcordanţă în acest sens”.
„Şi din această cauză, eu vreau să vă spun că legea care a fost adoptată a omis să armonizeze cele două legi pentru a face posibilă organizarea concomitentă a celor două activităţi şi asta datorită faptului că proiectul de lege a fost promovat în anul 2019, privea nişte modificări nesemnificative la legea pentru organizarea referendumului naţional. De atunci a stat în Parlament până săptămâna trecută, iar săptămâna trecută comisiile Camerei Deputaţilor au adoptat nişte amendamente care ar permite organizarea concomitentă în opinia Parlamentului a celor două activităţi. Vreau să vă spun că niciunul din aceste amendamente, pentru niciunul din aceste amendamente nu a solicitat niciun aviz nici de la Consiliul Legislativ, nici de la Guvernul României, nici de la Autoritatea Electorală Permanentă, avize care erau obligatorii a fi cerute”, a concluzionat Toni Greblă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe