Toni Greblă (PSD): La referendum ar trebui eliminat pragul, Parlamentul va decide în această sesiune

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat marţi, înaintea şedinţei Biroului Permanent, că, din punctul său de vedere, referendumul ar trebui organizat fără prag obligatoriu, acest aspect urmând a se decide în sesiunea extraordinară din această săptămână.

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă (PSD): La referendum ar trebui eliminat pragul, Parlamentul va decide în această sesiune

Toni Greblă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Întrebat dacă ar trebui păstrat pragul la referendum, Greblă a precizat că "nicio ţară membră a Uniunii Europene nu are prag".

"Pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveţia, care este ţara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenţa la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât numai două ţări ale Consiliului Europeni, din 47 de ţări, Lituania şi Rusia, au acest prag", a explicat preşedintele Comisiei juridice din Senat.

În opinia sa, la referendum, având în vedere că nu vine populaţia la vot, ar trebui eliminat pragul, pentru că, altfel, referendumul nu are sens.

Întrebat dacă pe 29 iulie, la referendumul pentru demiterea preşedintelui, se va vota după ordonanţă sau după legea promulgată de preşedintele interimar, Toni Greblă a spus: "Este hotărârea pe care o va lua mâine Senatul şi probabil, după aceea, Camera Deputaţilor. Nu pot să apreciez".

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat, marţi, legea de modificare a Legii referendumului, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Potrivit sursei citate, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat, marţi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii referendumului.

Crin Antonescu anunţa, luni, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum au decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională", declara Antonescu.

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici