Toro: Trebuie să realizăm un numitor comun al organizaţiilor maghiare privind Legea minorităţilor

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, susţine că proiectul Legii minorităţilor propus de UDMR trebuie reanalizat în cadrul organizaţiilor comunităţii maghiare, în condiţiile în care varianta Uniunii conţine elemente "discriminatorii".

Urmărește
7 afișări

Toro a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o dezbatere publică sinceră pe marginea acestui proiect care "este rătăcit prin coridoarele Camerei Deputaţilor" şi căruia îi acordă nota patru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi credem că trebuie să realizăm un numitor comun al organizaţiilor maghiare privind Legea minorităţilor, poziţie comună care nu s-a întâmplat în cei şase-şapte ani de când proiectul este rătăcit prin coridoarele Camerei Deputaţilor. Nu am avut o dezbatere publică sinceră. Cu nişte înţelegeri de camarilă cred că asemenea probleme nu se pot rezolva sau dacă se pot, soluţia nu va fi cea corespunzătoare, ci va da naştere la o serie de conflicte, pentru care apoi va fi necesară medierea. Este un proiect de nota patru. Proiectul încearcă definirea organizaţiei politice a minorităţii, cum se constituie ea şi ce spaţiu de manevră are în viaţa politică. Din păcate, proiectul este dublu discriminatoriu şi discriminează comunităţile minoritare faţă de majoritate pentru că impune nişte condiţii de a constitui asociaţii, mai severe decât cele pentru un partid politic", a afirmat Toro.

Potrivit acestuia, proiectul Legii minorităţilor ar trebui să sufere câteva modificări pentru a deveni "mai valoros".

Liderul CNMT a precizat că actualul proiect conţine o "filozofie de mahala" prin care se împiedică de către actualele organizaţii ale minorităţilor care sunt în Parlament accesul altora.

"Cei care sunt în copac nu vor ca alţii să vină lângă ei. Când vine potopul, scara este ridicată. Cine nu a ajuns, este luat de apă. Cam aceasta este filozofia de mahala a acestei iniţiative. Organizaţiile minorităţilor care sunt actualmente în Parlament nu vor ca şi alte organizaţii să aibă acces. Doresc să obţină monopolul politic. Există şi un interes comun al partidelor româneşti, pentru că se ştie că aceste organizaţii sunt foarte fidele Guvernului, indiferent de culoare. Din start, 18 voturi de la grupul minorităţilor, plus 20-30 de la UDMR. Cam aşa a funcţionat din 1996 încoace Parlamentul României şi Guvernul", a afirmat Toro T. Tibor.

El a subliniat că proiectul Legii minorităţilor "ar trebui să detensioneze relaţiile minoritate-majoritate, să aibă o perspectivă clară, să se depolitizeze problematica drepturilor minorităţilor".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că va cere asumarea răspunderii Guvernului pe legea Statutului minorităţilor în cazul în care, în termen de o săptămână, Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor nu va întocmi un raport la acest proiect de lege.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că proiectul Statutului minorităţilor se află "în fază destul de înaintată a elaborării raportului" şi că nu sunt dificultăţi ca acesta să fie adoptat în această sesiune parlamentară.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că opoziţia va depune categoric o moţiune de cenzură dacă Executivul îşi asumă răspunderea pe legea privind Statutul minorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici