He Lifeng i-a spus ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, că administraţia de la Beiing este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Franţa în domenii tradiţionale, cum ar fi finanţele, precum şi în domeniul ştiinţei şi al inovării tehnologice, în contextul în care cele două părţi se întâlnesc pentru cel de-al nouălea dialog economic şi financiar, potrivit Reuters.
„Se speră că Franţa va stabiliza tonul cooperării prieteneşti dintre China şi UE„, a declarat acesta în timpul remarcilor de deschidere a unui dialog la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, adăugând că China consideră că legăturile sale bilaterale cu Franţa „au o bază bună”.
China este al treilea cel mai mare partener comercial al Franţei, după Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar firmele franceze sunt din ce în ce mai îngrijorate că ar putea fi prinse în focul încrucişat al rivalităţii economice în creştere dintre cele două superputeri economice ale lumii.
Le Maire a declarat că cele trei provocări la care cele două ţări ar trebui să colaboreze sunt tranziţia ecologică, reorganizarea lanţurilor valorice şi revoluţia tehnologică, ridicând totodată probleme legate de accesul pe piaţă pentru companiile franceze din domeniul bancar, nuclear, cosmeticelor şi agriculturii.
„Este esenţial să ne gândim la extinderea şi aprofundarea cooperării economice şi financiare între Franţa şi China„, a declarat La Maire. „Am dori să primim noi investiţii majore din China pe teritoriul francez„.
El a declarat oaspeţilor săi că întâlnirea reprezintă un „semnal pozitiv că Franţa şi China vor colabora pentru a face faţă provocărilor şi pentru a injecta stabilitate într-o lume incertă„, care a „accelerat într-o nouă situaţie de instabilitate şi incertitudine„.