După intonarea imnurilor celor două state, cei doi preşedinţi au salutat şi trecut în revistă Garda de Onoare.
Potrivit programului oficial, Traian Băsescu şi Micheline Calmy-Rey vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.
La ora 16.50, cei doi şefi de stat urmează să susţină declaraţii comune de presă.
Preşedintele Confederaţiei Elveţiene mai are programate pentru joi convorbiri cu premierul Emil Boc şi va participa la un dineu oficial oferit de preşedintele Traian Băsescu în onoarea sa.
Vineri dimineaţă, preşedintele Confederaţiei Elveţiene urmează să depună o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi să aibă întrevederi cu preşedintele Senatului Mircea Geoană şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marian Sârbu, urmând să plece din ţară în jurul prânzului.
Relaţiile diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană au fost stabilite în 1911, la nivel de legaţie şi ridicate la rang de ambasadă, la 24 decembrie 1962. Datele disponibile pe site-ul MAE referitoare la schimburile comerciale dintre cele două ţări datează din anul 2009. Astfel, potrivit acestor date, la 31 iulie 2009, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat nivelul de 368,01 milioane de euro, din care export 143,22 milioane de euro şi import 224,79 milioane de euro. Elveţia ocupă locul 22 în rândul ţărilor importatoare de produse din România.
La data de 30 decembrie 2009 erau înregistrate în România 2044 societăţi mixte româno-elveţiene, cu un capital social subscris de 518,94 milioane de euro, având o pondere de 1,23% în rândul investiţiilor străine din România.
Elveţia a acordat sprijin constant României pentru aderarea la Spaţiul Schengen. În Elveţia se află, potrivit estimărilor MAE, circa 4.000 de români. Accesul muncitorilor români pe piaţa muncii a fost liberalizat începând de la 1 iunie 2009.