- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.06.2016, 10:57)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Traian Băsescu: Eşec jenant la Sofia. Iohannis avea ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru o Flotă NATO la Marea Neagră, dar a primit refuz public - VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a fost ''victima unor incompetenţi'' în ceea ce priveşte obţinerea acordului Bulgariei pentru a se crea o flotă comună la Marea Neagră, consideră fostul şef de stat Traian Băsescu, cerând demisia miniştrilor de Externe şi al Apărării, dar şi a şefului SIE.
Urmărește
3608 afișări
''Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.
Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE,MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte? Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE'', a scris vineri dimineaţa Traian Băsescu pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a explicat că un şef de stat nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. ''Altfel, preşedintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii'', a subliniat Băsescu.
Afirmaţiile vin în contextul în care joi, la doar o zi de la întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi cu premierul Boyko Borissov, au apărut luări de poziţii ale părţii bulgare potrivit cărora autorităţile din statul vecin nu susţin iniţiativa României privind forţele navale de la Marea Neagră.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO pentru a evita ca Marea Neagră să devină "zonă de conflict", afirmă surse citate de site-urile bulgare 24chasa.bg şi Novinite.com. "Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, conform 24chasa.bg.
În replică, preşedintele Klaus Iohannis a precizat joi că iniţiativa privind flota de la Marea Neagră a generat interpretări, subliniind că "nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie", iniţiativa vizând exerciţii comune ale forţelor navale din România, Bulgaria şi Turcia, state membre NATO.
Miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Bulgariei, Iohannis declara că iniţiativa locală pe Marea Neagră la care vor participa România, Bulgaria şi Turcia se va concretiza, însă important este să fie obţinută în scurt timp "umbrela NATO", a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis în Bulgaria.
"Această iniţiativă, la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO. Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretă, vom descrie cum evoluează în timp", a declarat preşedintele în timpul unei conferinţe de presă comună cu omologul său bulgar.
Iohannis a mai spus că iniţiativa navală va presupune la început exerciţii simple de compatibilizare, de traning, urmând ca evoluţia să fie analizată în timp. De asemenea, preşedintele a subliniat că intenţia nu este de revenire la perioada Războiului Rece sau de a ataca pe cineva.
La rândul său, preşedintele Rosen Plevneliev a spus că Bulgaria va sprijini şi va contribui la această iniţiativă, menţionând că este în interesul strategic al ţării sale.
Citeşte şi: Preşedintele Republicii Federale Germania, în vizită de stat în România în perioada 20 – 22 iunie
Citeşte şi: Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, despre negocierile cu PNL: ”Exploratorii, despre toamnă”. Liderul PSD Liviu Dragnea: ”A acceptat din bun-simţ”
Citeşte şi: Ministrul Energiei, Victor Grigorescu: Guvernul e pregătit să ia o decizie în privinţa creşterii preţului gazelor din intern
Citeşte şi: Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dispus să discute cu Firea şi consilierii din Consiliul General al Capitalei în cazul ELCEN-RADET: "Sunt luate în calcul mai multe scenarii"
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe