- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.11.2016, 16:00)
- Cristi Citre
Traian Băsescu la lansarea candidaţilor PMP: Voi bântui ţara. Mulţi din sistem ştiu că eu ştiu
PMP şi-a lansat candidaţii la alegerile parlamentare în atmosferă de stadion, cu vuvuzele, steaguri, pancarte şi fluierături şi cu discursuri pompoase, în care au fost anunţate priorităţile partidului: unirea cu Republica Moldova şi numirea lui Traian Băsescu prim-ministru.
Urmărește
4075 afișări
Traian Băsescu la lansarea candidaţilor PMP: Voi bântui ţara. Mulţi din sistem ştiu că eu ştiu (Imagine: Ştefan Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)
La ora 13:00, când a ajuns Traian Băsescu la Sala Palatului, 6.215 delegaţi, nici mai mult, nici mai puţin îşi ocupaseră deja locurile pe scaune. Erau deja agitaţi, la propriu, de organizatori care se plimbau printre rânduri pentru a face ultimele ''reglaje'' ale mulţimii. ''Acum!'', a strigat unul dintre ei într-un colţ al sălii. ''Băsescu prim-ministru, Băsescu prim-ministru'', a început să urle grupul acompaniat de vuvuzele, fluierături şi aplauze. Agitatorul a ridicat mâna şi grupul a amuţit.
Băsescu şi-a făcut intrarea pe ritmurile folk alerte ale melodiei ''Să renască'' a trupei Phoenix. ''Fie să renască numai cel ce har / Are de-a renaşte, curăţit prin jar, / Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum, / Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum'', se auzea din boxe în timp ce Traian Băsescu le făcea cu mâna oamenilor ridicaţi în picioare.
''Bună ziuaaaa, băsiiişti!'', i-a întâmpinat cu voce răguşită fostul jurnalist Robert Turcescu, acum prezentatorul evenimentului, pe cei veniţi la Sala Palatului la evenimentul de lansare a candidaţilor PMP la alegerile parlamentare din luna decembrie.
Primul vorbitor al evenimentului: Dorel Onaca, secretarul general al PMP. După ce a citit numele celor 41 de judeţe şi al Municipiului Bucureşti, Onaca a dat milităreşte raportul: ''Domnule preşedinte, vreau să vă spun că avem liste complecte (sic!), plus supleanţi, în toată ţara!''.
Al doilea vorbitor, Ion Toma, fost PSD, fost UNPR, actual prim-vicepreşedinte PMP, le-a împărtăşit celor prezenţi din ''multa sa experienţă politică'' rezultată din participarea ''la toate competiţiile electorale''. ''Pentru a face performanţă, trebuie să mergem în cercuri şi să strângem rândurile'', le-a spus el. Apoi le-a dezvăluit pemepiştilor ce este curajul: ''frica căreia îi rezişti cu un minut mai mult''. ''Să aveţi curajul să rezistaţi cu un minut mai mult acestei frici, dar în acel minut să nu vă gândiţi la ce va urma'', a încheiat el.
A urmat la microfon Cristian Diaconescu, şi el prim-vicepreşedinte al PMP, şi el un veteran al partidelor din România, după ce a trecut prin PSD şi UNPR. Din chiar prima frază, i-a lăsat pe toţi nedumeriţi: ''Domnule preşedinte Traian Băsescu, la Argeş există un singur partid, PMP'', a dat el raportul. ''Acolo suntem pe locul doi, dar vom lupta să fim pe locul întâi'', a continuat fostul ministru.
Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP şi una din cele două mâini drepte ale lui Traian Băsescu în partid, a avut mai puţin succes la public. ''Bun găsit, Mişcarea Populară'', a spus el la microfon. ''Du-te de-aici, frate'', i-a strigat cineva din sală.
La tribună a venit Traian Băsescu, preşedintele PMP, care a acaparat microfonul pentru aproape o oră.
''Am îngenuncheat sistemul, dar nu l-am înfrânt'', le-a spus el colegilor din sală. ''Constantinescu s-a declarat înfrânt de sistem, Iliescu l-a consolidat. Azi sistemul pare a-şi reveni'', a adăugat el. Despre misiunea PMP de a lupta cu sistemul le-a vorbit cel mai mult Băsescu pemepiştilor. În primul rând, le-a oferit definiţia acestuia: ''Sistemul este format din aparat bugetar, generali din servicii, din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, profesori universitari, judecători, nu toţi, procurori, nu toţi''.
''Sunt situaţii în care sistemul în ţări cu democraţii solide lucrează strict în interes naţional. În democraţii mai slabe, ca România, sistemul lucrează în interes propriu, mai ales atunci când nu dă de o mâna forte care să-l pună să lucreze în interes naţional'', a subliniat el. Apoi a enunţat obiectivul PMP: ''România trebuie să facă un sistem care să lucreze în interes naţional, nu în interes propriu. Foarte mulţi din sistem ştiu că eu ştiu. De aceea nu-şi doresc intrarea PMP în Parlament. Vor avea o decepţie gravă'', a promis Băsescu.
''România are două mari taine'', le-a mai spus Traian Băsescu membrilor PMP. ''Prima este cea a revoluţiei sau a loviturii de stat din 1989. Toţi artizanii acelei lovituri de stat s-au aflat în primii şase ani în toate structurile de conducere. A doua taină este taina mineriadei din 13-15 iunie (…) Atunci când vom şti responsabilii, când vom avea această taină a revoluţiei elucidată, atunci vom şti de ce ne-a mers rău'', a mai adăugat liderul PMP.
Fostul preşedinte le-a anunţat pemepiştilor obiectivul politic primordial al partidului pe care îl conduce: unirea României cu Republica Moldova. ''Unirea se va face atunci când cetăţenii din stânga Prutului vor fi convinşi de acest lucru în proporţie de peste 50%, când România va proba cetăţenilor de dincolo de Prut că e mai bine să trăiască într-un singur stat decât în două. Unirea se va face în aproximaiv 5 – 6 ani'', a anticipat el.
Traian Băsescu a vorbit şi despre celelalte priorităţi ale PMP: sănătatea, educaţia, infrastructura, irigaţiile (''Dumnezeu dă apă, dar n-o pune întotdeauna la rădăcina porumbului, trebuie s-o mai ducem şi noi''), agricultură (''Românii nu pot face faţă concurenţei străinilor care cumpără pământ în România''), Justiţia (''Nu e perfectă, mai are de parcurs un drum lung, eu am lăsat o Justiţie independentă'').
''În această campanie voi bântui ţara. Bucureştenilor le e mai uşor să-şi aducă aminte: am fost primarul care a dedughenizat România, am fost primarul care a făcut ca tramvaiul să nu mai facă clanc-clanc, clanc-clanc. Şi, sigur, m-am luptat şi cu doamna Brigite Bardot în privinţa câinilor'', a încheiat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte