Traian Băsescu, la summitul din Chile, alături de lideri din 60 de state UE şi din America Latină

Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă seară, la deschiderea Summit-ului CELAC-UE de la Santiago de Chile, care reuneşte 63 de lideri din statele europene membre ale UE şi din ţările Americii Latine şi din zona Caraibelor.

Urmărește
1039 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, la summitul din Chile, alături de lideri din 60 de state UE şi din America Latină

Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a participat la fotografia oficială a şefilor de delegaţii şi la ceremonia de deschidere, unde au susţinut alocuţiuni preşedintele chilean, Sebastian Pinera, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

La eveniment sunt prezenţi de asemenea cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, preşedintele Braziliei Dilma Rousseff, preşedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.

Şi liderul cubanez Raul Castro se numără printre cei prezenţi la eveniment, acesta aflându-se pentru prima oară în compania celor mai importanţi lideri ai UE.

Liderii europeni şi din America Latină vor avea apoi o rundă de convorbiri în format închis, în care se va discuta în principal despre stimularea comerţului şi investiţiilor reciproce.

Şefii de state şi de guverne au programată în cursul serii şi participarea la un spectacol de călărie organizat de gazdele din Chile, precum şi la un dineu oficial oferit de preşedintele Sebastian Pinera.

Preşedintele Traian Băsescu urmează să susţină o conferinţă de presă despre participarea la acest summit duminică, în jurul orei 18.00 (ora României).

Miza acestei reuniuni este dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două zone prin semnarea de diverse acorduri de liberalizare, în condiţiile în care economiile ţărilor sud-americane au dovedit o rezistenţă mai bună la criza din ultimii ani, fiind în continuare pe creştere, iar nivelul comerţului între statele UE şi CELAC s-a dublat în ultimul deceniu, fiind evaluat anul trecut la 202 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 6,3% din comerţul întreg al UE şi 13% din cel al Americii Latine.

"Comerţul este parte integrantă a planului european de revenire economică. Într-un moment în care creşterea internă va fi lentă încă o vreme, din cauza reducerii comenzilor publice şi consumului, trebuie să ne intensificăm relaţiile economice internaţionale", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul său de la începutul reuniunii.

România priveşte şi ea cu interes spre potenţialul regiunii sud-americane, în ultimii ani având loc o revenire a relaţiilor comerciale cu ţările din zonă, după o cădere semnificativă în anii ’90. În primele zece luni din 2012 exporturile României în America Latină au crescut cu 45%, nivelul total al comerţului cu aceste ţări fiind de 1,3 miliarde dolari pentru aceeaşi perioadă.

Un proiect important de investiţii este avut în vedere de Astra Arad privind realizarea în Brazilia a două fabrici pentru producerea de vagoane de marfă şi de călători şi de tramvaie, care ar putea reînnoda o tradiţie a achiziţiei de utilaje industriale româneşti de către ţările acestui continent, mai ales în anii ‘70-’80.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici