- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.06.2013, 11:53)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traseul proiectului de revizuire a Constituţiei până la aprobarea prin referendum
Proiectul de revizuire a Constituţiei a trecut de comisia parlamentară special constituită în acest scop, însă până la a fi supus aprobării cetăţenilor, prin referendum, acesta trebuie să treacă de Parlament şi să fie avizat, în cel puţin două rânduri, de Curtea Constituţională.
Urmărește
999 afișări
Traseul proiectului de revizuire a Constituţiei până la aprobarea prin referendum (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost transmis de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu, grupurilor parlamentare pentru strângerea semnăturilor necesare înregistrării în procedura legislativă. Astfel, iniţiativa de revizuire trebuie să beneficieze de semnăturile a cel puţin o pătrime dintre parlamentari, respectiv 146 de semnături din cei 584 de aleşi aflaţi în mandat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Proiectul de revizuire ar urma să fie luat în discuţie marţi de Biroul Permanent al Senatului, pentru a-l înainta Consiliului Legislativ, care va trebui să-l analizeze şi să ofere un aviz în cinci zile.
Potrivit procedurilor specifice revizuirii, Curtea Constituţională este a doua instituţie care ia în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei.
"Înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea", menţionează legea de funcţionare a Curţii Constituţionale.
Conform acestui calendar, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia care vor ajunge în România în 4-5 iulie pentru a discuta pe marginea revizuirii vor analiza prima formă a proiectului de modificare a legii fundamentale, înainte ca judecătorii CC să fi formulat un punct de vedere.
Ulterior însă, răspunsul Curţii Constituţionale asupra proiectului de Constituţie se va întoarce în Comisia parlamentară de revizuire, pentru a fi operate eventualele modificări asupra textului iniţial propus pentru modificarea legii fundamentale.
Această ultimă formă urmează a fi transmisă Comisiei de la Veneţia spre analiză, care va emite un proiect de opinie asupra textului de revizuire.
Citeşte şi:
Proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat de Comisia de resort. Cum arată noua Constituţie - VEZI DOCUMENTUL
Atât la întâlnirea preliminară cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, cât şi la momentul redactării proiectului de opinie, liderii USL doresc să obţină un punct de vedere asumat din partea Comisiei de la Veneţia asupra efectelor juridice ale referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
Cu toate acestea, un răspuns oficial asupra revizuirii Constituţiei din România poate veni din partea Comisiei de la Veneţia abia în luna octombrie, când punctul de vedere al acestui for va fi votat în plenara Comisiei.
Până atunci, oficialii români au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia pentru a li se prezenta proiectul de opinie ce urmează a fi votat în octombrie, astfel încât legislativul român să opereze modificările recomandate până în luna octombrie, când urmează ar urma să fie organizat şi referendumul de revizuire în România.
Un alt punct important vizează votarea proiectului noii Constituţii în plenul celor două Camere ale Parlamentului, în primă instanţă la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor, unde trebuie să întrunească votul favorabil a minimum două treimi din numărul parlamentarilor.
Pentru USL, punctul sensibil al procedurii parlamentare de revizuire priveşte "medierea".
Astfel, actuala lege fundamentală precizează că în situaţia în care Camera Deputaţilor şi Senatul nu adoptă aceeaşi formă a Constituţiei, se ajunge la situaţia medierii printr-o comisie parlamentară specială formată din senatori şi deputaţi. În această situaţie, votul final asupra proiectului de revizuire a Constituţiei se acordă în plenul celor două Camere ale Parlamentului, unde decizia se ia cu "votul a cel putin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor". Această majoritate ar pune în dificultate USL şi ar oferi opoziţiei ocazia unor negocieri de pe poziţii de forţă.
Pe de altă parte, articolul constituţional actual, referitor la revizuirea Constituţiei, menţionează Camera Deputaţilor înaintea Senatului în cadrul acestei proceduri:
"Articolul 151, alineatul 1: Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere".
Cu toate acestea, în interpretarea liderilor USL, primul votul asupra proiectului de revizuire ar urma să fie acordat în plenul Senatului.
Un ultim filtru asupra revizuirii Constituţiei îl va avea Curtea Constituţională care, după adoptarea modificărilor propuse la legea fundamentală, va verifica îndeplinirea condiţiilor de revizuire, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei.
"Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale", se arată în legea de funcţionare a CC.
Abia după finalizarea întregii proceduri proiectul de revizuire a Constituţiei este supus referendumului de aprobare.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe