- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tratatul de extrădare între România şi SUA, în vigoare
Tratatul de extrădare între România şi SUA, care conţine dispoziţii menite să eficientizeze cooperarea bilaterală prin simplificarea procedurii de extrădare, a intrat în vigoare, odată cu efectuarea schimbului instrumentelor de ratificare, cu ocazia vizitei la Washington a ministrului de Externe.
Tratatul de extrădare între România şi SUA, în vigoare, după schimbul instrumentelor de ratificare
Potrivit unui comunicat al MAE, cu ocazia vizitei în SUA a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, vineri a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la 10 septembrie 2007.
"Noul tratat în materia extrădării înlocuieşte, de la data intrării în vigoare, actuala Convenţie de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnată la Bucureşti, la 23 iulie 1924 şi tratatul de amendare al acesteia, semnat în 1936", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conform MAE, Tratatul de extrădare este semnificativ prin faptul că pune bazele unei colaborări conforme noilor standarde în domeniu între cele două state.
"Tratatul conţine dispoziţii menite să eficientizeze cooperarea bilaterală prin simplificarea procedurii de transmitere a documentelor de extrădare, în special, şi a întregii proceduri de extrădare, în general", menţionează sursa citată.
Tratatul de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii intră în vigoare la data efectuării schimbului instrumentelor de ratificare, precizează MAE.
Schimbul instrumentelor de ratificare a Protocolului privind asistenţa penală
Schimbul instrumentelor de ratificare a Protocolului la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală a fost efectuat, vineri, la Washington, actul urmând să intre în vigoare odată cu Acordul între UE şi SUA.
"Protocolul de completare a acordului bilateral în domeniul asistenţei judiciare în materie penală reprezintă îndeplinirea de către partea română a unei obligaţii care rezultă din statutul său de membru al Uniunii Europene de a încheia un instrument juridic armonizat cu prevederile Acordului de colaborare în domeniul cooperării judiciare în materie penală dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii", se arată în comunicat.
MAE precizează că Protocolul la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală va intra în vigoare la data intrării în vigoare a Acordului de asistenţă judiciară în materie penală între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti Nicholas F. Taubman au semnat, la 10 septembrie 2007, Tratatul de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, precum şi Protocolul la Tratatul dintre SUA şi România privind asistenţa judiciară în materie penală.
Protocolul la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală introduce forme moderne de asistenţă judiciară, recunoscute atât de legislaţia română, cât şi de cea americană: transmiterea de informaţii privind conturile bancare, echipe comune de anchetă, audierea prin videoconferinţă, transmiterea cererilor de asistenţă judiciară prin mijloace rapide de comunicare, precum şi extinderea categoriilor de autorităţi cărora li se poate acorda asistenţă judiciară.
Astfel, pe teritoriile României şi SUA pot fi constituite şi funcţiona echipe comune de anchetă, în scopul facilitării investigaţiilor sau a urmăririlor penale care implică SUA şi unul sau mai statele membre ale UE, atunci când România sau Statele Unite ale Americii consideră necesar.
Legile de ratificare a Tratatului de extrădare şi a Protocolului la Tratatul privind asistenţa judiciară în materie penală, ambele semnate între România şi Statele Unite ale Americii la Bucureşti, la 10 septembrie 2007, au fost promulgate în mai 2008 de preşedintele Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO