Trecerea la starea de alertă, explicată de fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean

  • Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, îţi explică faptul că autorităţile pot institui starea de alertă
  • Cu toate astea, dacă drepturile fundamentale îţi sunt afectate, Guvernul trebuie să obţină votul Parlamentului pe o lege organică
  • Zegrean spune că, în caz de nevoie, starea de urgentă se poate prelungi cu câteva zile, până la intrarea în vigoare a noilor reguli
Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului Trecerea la starea de alertă, explicată de fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean

Trecerea la starea de alertă, explicată de Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR

Cum putem trece la starea de alertă? Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, îţi explică faptul că Guvernul poate trece la starea de alertă în baza unei legi mai vechi.

„Dacă cineva vrea să treacă de la starea de urgenţă la starea de alertă, n-are decât instituţia abilitată să facă acest lucru, să o facă pentru că există lege în acest sens.”

“Avem o ordonanţă de urgenţă numărul 24/2004 care vorbeşte despre regimul stării de alertă. Această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constutiţională, dar nu a fost judecată, deci ea este în vigoare.”

Dacă este nevoie, însă, de a restricţiona drepturi fundamentale, atunci reglementările trebuie aprobate de Parlament.

Mai mult, fostul preşedinte al CCR spune că preşedintele României poate prelungi starea de urgenţă chiar şi câteva zile, până când noua lege privind starea de alertă trece de Parlament.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici