Trei firme unde deputatul Arion (PDL) e acţionar au avut 260 de contracte pe bani publici, în 12 ani

Trei dintre firmele la care deputatul PDL de Hunedoara Viorel Arion are peste 50% din acţiuni au derulat 260 de contracte finanţate cu bani de la bugetul public, în ultimii 12 ani, unele contracte fiind încheiate pe perioadă nedeterminată şi fiind în derulare, transmite corespodentul MEDIAFAX.

36 afișări

Deputatul PDL de Hunedoara Viorel Arion, care se află la al doilea mandat în Parlamentul României, este acţionar la şapte firme, potrivit ultimei declaraţii de interese, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Conform datelor din documentul menţionat, trei dintre aceste firme au avut, în ultimii 12 ani, peste 260 de contracte finanţate cu bani de la bugetul public, multe dintre ele obţinute prin negociere directă şi legate de instituţii publice conduse de către colegi de partid, fiind încheiate în euro, dolari sau lei.

Astfel, SC Comser SRL Hunedoara, firmă la care Arion este asociat şi deţine 54 la sută din părţile sociale şi care vinde şi asigură întreţinerea calculatoarelor şi a componentelor IT, a încheiat cele mai multe contracte din bani publici.

În ultimii 12 ani, Comser a derulat 176 de contracte cu Direcţia Silvică Hunedoara, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Finanţe, Electrocentrale Mintia, Compania Naţională a Huilei, Minvest, Hidroserv, Hidroelectrica, Agenţia de Protecţie a Mediului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, Ecosid, Consiliul Judeţean, spitale şi primării conduse de edili din tot spectrul politic.

Un număr de 41 de contracte sunt încheiate pe perioadă nedeterminată şi sunt în derulare.

Dintre cele 176 de contracte, doar 11 au fost încheiate înainte ca Arion să devină parlamentar, în februarie 2004.

Potrivit datelor din declaraţia de interese, Viorel Arion deţine 69 la sută din acţiunile firmei SC Comsertim SA, firmă care are sediul social în Timişoara şi care, la fel ca şi Comser, vinde şi asigură întreţinerea calculatoarelor şi a componentelor IT.

Societatea la care este acţionar majoritar deputatul PDL a încheiat 74 de contracte finanţate cu bani de la bugetul public, iar dintre acestea 29 sunt legate de bugetul unei singure comune: Peciu Nou din Timiş.

Primarul comunei Peciu Nou din Timiş, Ioan Fărcălău, este membru PDL. Cu mici excepţii, cele 29 de contracte pe care firma deputatului Viorel Arion le-a încheiat cu Primăria Peciu Nou sunt stabilite pe durata a 12 luni, iar plăţile sunt contractate în euro, dolari sau lei. Toate cele 74 de contracte au fost încheiate în perioada de când Arion este deputat, dintre care 60 de contracte prin negociere directă.

Cea de-a treia firmă unde deputatul PDL Viorel Arion deţine peste 50 la sută dintre acţiuni şi are contracte cu instituţii ale statului se numeşte SC Rom Consult SRL, activează în domeniul publicitate media, iar în ultimii doi ani a încheiat 15 contracte cu instituţii şi societăţi cu capital de stat.

Toate contractele au fost încheiate în perioada în care Arion era deputat, în urma unor negocieri directe. Această firmă are contracte cu SC Electrocentrale SA Mintia, AJOFM, APIA şi 12 primării, majoritatea cu primari PDL. Contractele au fost obţinute prin negociere directă pe parcursul anilor 2009-2010, cele mai consistente fiind cele finanţate de primăriile Ilia şi Ribiţa.

Deputatul PDL Viorel Arion susţine că a fost sincer în declaraţia de interese.

"Nu sunt administratorul acelor firme, doar acţionar. Eu am pus în declaraţia de interese toate contractele cu instituţii publice şi se vede clar că unele dintre ele sunt dinainte de a fi deputat. 80 la sută dintre contracte au fost câştigate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, deputatul Viorel Arion.

El a spus că are de gând să decidă dacă rămâne în viaţa politică sau dacă va trece "în lumea afacerilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici