- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (03.04.2019, 15:24)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Toader îi răspunde lui Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerinţă nu este permisă/ Despre MCV: La nivel european, numiri similare sunt politice
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ca răspuns la declaraţiile făcute de prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, că nimeni, indiferent de natura internă sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerinţă este nepermisă.
Urmărește
1200 afișări
Tudorel Toader îi răspunde lui Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerinţă nu este permisă
„În România, CSM este garantul independenţei justiţiei atât faţă de factori interni cât şi faţă de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM îşi îndeplineşte această obligaţie constituţională. Nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerinţă nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiţiei, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă şi pentru emitenţii ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat şi nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat şi nu interferează cu activitatea instanţelor de judecată", a menţionat Tudorel Toader, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Ministerului Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Ministrul Justiţiei a declarat că îngrijorările exprimate de oficialii europeni au un puternic potenţial electoral.
„De data recentă ca şi dumneavoastră, văd şi eu cum oficiali europeni îşi exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv însă cu un puternic potenţial electoral. Ca ministru al Justiţiei, formulez o simplă şi respectuoasă solicitare pe care în plan naţional am repetat-o de foarte multe ori şi m-aţi auzit şi anume să ne cunoaştem, să ne respectăm competenţele fie ele şi partajate, să ne respectăm demnitatea şi specificul naţional", a mai spus Toader.
Reacţia lui Toader vne după ce Frans Timmermans, prim- vicepreşedintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni. „Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim-vicepreşedintele CE.
Despre MCV
Ministrul Justiţiei a sugerat un dublu standard referitor la procedura numirii în funcţii a procurorilor de rang înalt, precizând că raportul MCV prevede pentru România ca factorul politic să nu intervină în această procedură, în timp ce la nivel european, numiri similare sunt eminamente politice.
Tudorel Toader a reaminti că la Ministerul Justiţiei este un proces de selecţie a candidaţilor pentru ocuparea diferitelor funcţii de procurori de rang înalt, precizând că sunt, în cadrul acestei proceduri, criterii prevăzute în lege, criterii transparente.
„Considerăm necesară respectarea procedurilor existente şi în egală măsură şi la nivel european, adică sintetizând, într-o formulă mai accesibilă, nu schimbi regulile în timpul desfăşurării unei proceduri legale sau alta. Raportul MCV se prevede de asemenea că factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt. În România, ştim foarte bine, că procedura transparentă pe care mâine veţi avea ocazia să o vedeţi într-o altă etapă, prevede că interviul de selecţie se desfăşoară la ministerul Justiţiei, ministerul Justiţiei face o propunere motivată pe care o înaintează Secţiei pentru procurori de la CSM, Secţia pentru procurori procedează la un interviu, emite un aviz consultativ, iar preşedintele Republicii emite un decret de numire. Noi primim aceste recomandări, timp în care la nivel european, numiri similare sunt eminamente politice", a declarat Tudorel Toader, într-o declaraţie la Ministerul Justiţiei.
Ministrul a mai spus că a participat zilele trecute la ultima rundă de discuţii tehnice la sediul Comisiei Europene, cu experţi de la Ministerul Justiţiei, experţi ai Comisiei Europene, dar a precizat că nu s-a dus să ceară aprobare pe vreun act normativ.
„Nu ne-am dus să cerem aprobare, nu ne-am dus să cerem avizarea proiectelor de acte normative pentru că circuitul şi procesul de legiferare nu are ca etapă prealabilă şi avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a purta un dialog (...) Am în vedere Directiva privind confiscarea extinsă, Directiva privind protecţia victimelor infracţiunilor, Directiva privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie, acte normative care în termen scurt vor fi transpuse în planul legislaţiei naţionale. În rest, aspectele de oportunitate a unei reglementări sau alta sunt de competenţa exclusivă a legiuitorului ordinar sau delegat, iar aspectele de constituţionalitate nu mai sunt de apreciere, sunt obligaţii, izvorâte din Constituţie, transpuse prin considerentele deciziilor de admitere emise de către Curtea Constituţională", a mai spus Toader.
Reacţia ministrului vine după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, s-a declarat întristat de situaţia curentă din România, precizând că, datorită MCV-ului se înregistraseră în ultimii ani succese importante inclusiv în combaterea corupţiei la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. „Sistemul judiciar din România de-a lungul anilor a devenit tot mai eficient în această privinţă şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, închişi. Dar acum e un regres şi trebuie să ne asigurăm că asta nu se concretizează în dispoziţii legislative care să creeze impunitate. La fel în Bulgaria sunt foarte mult de făcut, dar totuşi s-au realizat multe", a declarat Frans Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că probleme precum statul de drept sau separarea puterilor în stat trebuiau rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, declarându-se îngrijorat că România şi Bulgaria au aderat în 2007, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele care trebuie rezolvate înainte de aderare.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, despre declaraţile lui Timmermans: Încă o dovadă a dublului standard
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:15
Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus
-
astăzi, 11:06