Turcia, România şi Bulgaria vor semna un acord de curăţare a minelor din Marea Neagră, la Istanbul, pe 11 ianuarie
Turcia, România şi Bulgaria vor semna un plan de curăţare a minelor din Marea Neagră la Istanbul pe 11 ianuarie, a declarat Ministerul turc al Apărării, conform NEXTA.
Sursă foto: MApN
Ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a declarat pe 16 decembrie că, după luni de discuţii între ţările membre NATO riverane Mării Negre, un acord este gata.
Statele aliate de la Marea Neagră s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia şi Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre curăţarea minelor după invazia Rusiei în Ucraina. Miniştrii apărării din cele trei ţări au purtat, de asemenea, discuţii cu privire la plan la o reuniune NATO la Bruxelles în octombrie şi la Ankara luna trecută, în timp ce lucrau la finalizarea iniţiativei.
Conform unor surse militare, 151 de mine au fost distruse în Marea Neagră de la începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cele mai multe în apele teritoriale ale Ucrainei, şase în apele României. O navă militară şi una civilă au fost, de asemenea, avariate de mine, în timp ce o alta a explodat în digul din Costineşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
România a achiziţionat două vânătoare de mine aflate în uz în Marea Britanie cu 150 milioane euro pentru a face faţă acestei ameninţări la siguranţa traficului maritim, primul fiind aşteptat zilele acestea în portul Constanţa.
Vânătorul de mine M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” execută, în această perioadă, marşul de dislocare spre portul militar Constanţa, unde va ajunge la 19 decembrie. Nava a executat miercuri, 15 noiembrie, manevra de ieşire din şantierul naval Babcock din portul scoţian Rosyth, iar, în perioada 6-9 decembrie, a executat o escală de refacere a capacităţii în portul italian Cagliari. A doua navă va ajunge în România în primul semestru al anului viitor.
În această perioadă, având în vedere situaţia de securitate din zona de responsabilitate, Forţele Navale Române execută permanent două operaţii de monitorizare a traficului maritim, în vederea luptei împotriva pericolelor de navigaţie, şi de asigurare a securităţii la graniţa fluvială din nordul Deltei Dunării, iar vânătorul de mine M 270 va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare şi neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump