„Nu este o victorie, un merit, un cadou din partea americanilor. Este o responsabilitate care trebuie conştientizată. Desigur, este o măsură care va spori securitatea României, dar, în acelaşi timp, va aduce şi responsabilităţi”, a spus Cioroianu.
Întrebat în ce mod va afecta această decizie relaţia cu Rusia, Cioroianu a amintit că Moscova nu a acceptat niciodată, „cu sau fără România”, ideea scutului antirachetă.
„Scutul nu este împotriva Rusiei, nu în asta stă secretul relaţiei cu Rusia. Rusia trebuie să înţeleagă că este treaba României ce face pe teritoriul său„, a adăugat Cioroianu.
El a spus că decizia de amplasare a scutului în România are legătură cu analiza administraţiei Obama asupra scutului antirachetă în versiunea lui George Bush.
„Varianta lui Bush a fost considerată costisitoare şi ineficientă din punctul de vedere al amplasării în teren. Aici s-a ţinut cont inclusiv de faptul că în Cehia nu era foarte mult entuziasm”, a spus el.
„România a apărut în discuţie în condiţiile în care va fi un sistem pe mai multe trepte, cu elemente pe uscat şi pe mare. S-a ţinut cont de poziţia României de stat la Marea Neagră”, a spus Cioroianu, adăugând că România nu conştientizează încă importanţa pe care o are în plan strategic şi regional aşezarea sa la Marea Neagră.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.