Ucraina, avertizată la Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Aarhus, în legătură cu Bâstroe

Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Aarhus, care a avut loc la Chişinău, a constatat, urmare a sesizărilor din partea României şi a unei organizaţii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bâstroe, că Ucraina încalcă, în continuare, prevederile Convenţiei, conform unui comunicat MAE.

1113 afișări

Cea de-a patra sesiune a Reuniunii Părţilor la Convenţia de la Aarhus a avut loc la Chişinău, în perioada 29 iunie - 1 iulie 2011.

"Urmare sesizărilor din partea României şi a unei organizaţii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bâstroe, reuniunea a constatat că Ucraina încalcă, în continuare, prevederile Convenţiei. Prin urmare Ucraina a fost avertizată că, în situaţia în care nu îşi va îndeplini obligaţiile, se va putea decide suspendarea din drepturile şi privilegiile care îi revin în calitate de parte la Convenţie, cu ocazia viitoarei sesiuni (2014)", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în situaţia în care Ucraina va lua toate măsurile impuse de Reuniunea Părţilor cu ocazia celei de-a doua sesiuni (Alma-Ata, 2005), avertismentul va putea fi ridicat la 1 iunie 2012.

În cadrul sesiunii din 29 iunie - 1 iulie, statele părţi au ales candidatul propus de România şi de Uniunea Europeană, Ion Diaconu, în funcţia de membru al Comitetului de Conformare al Convenţiei.

Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţia privind mediul, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu a fost ratificată de România în anul 2000. Convenţia a fost adoptată la 25 iunie 1998 în cadrul Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa şi reprezintă singurul instrument internaţional dedicat în întregime implicării efective a cetăţenilor şi organizaţiilor non-guvernamentale din statele părţi în luarea deciziilor cu privire la probleme de mediu. Aceste organizaţii non-guvernamentale pot participa şi lua cuvântul în cadrul sesiunilor Reuniunii Părţilor sau sesiza Comitetul de Conformare dacă ele consideră că un stat parte nu îşi respectă obligaţiile.

România şi o organizaţie non-guvernamentală ucraineană au sesizat în anul 2004 Comitetul de Conformare al Convenţiei de la Aarhus cu privire la încălcarea de către Ucraina a obligaţiilor care îi revin potrivit prevederilor Convenţiei în punerea în aplicare a proiectului canalului Bâstroe. În anii 2005 şi 2008, Reuniunile Părţilor la Convenţie au cerut Ucrainei să îşi respecte obligaţiile care îi revin Convenţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici