UDMR a cerut modificarea normelor de aplicare a OUG privind drepturile de autor

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă că Uniunea a cerut, în şedinţa Guvernului, modificarea normelor de aplicare a OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente drepturilor de autor, în sensul ca nu cetăţeanul, ci angajatorul să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului UDMR a cerut modificarea normelor de aplicare a OUG privind drepturile de autor

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Arcuş, că UDMR a cerut, luni, la şedinţa de Guvern, ca nu cetăţeanul să fie cel care merge să achite contribuţiile aferente drepturilor de autor, ci firma angajatoare.

"Ieri (luni - n.r.) am cerut, la şedinţa de Guvern, ca nu cetăţeanul respectiv să meargă şi să stea la cozi, ci firma, compania respectivă, cel care poate să adune şi să meargă acolo şi să plătească, pentru că asta este obligaţia lui. Mâine (miercuri - n.r.) va veni ministrul de Finanţe cu aceste modificări ale normelor de aplicare a legii, pentru că, de fapt, acolo trebuie să modifice aceste norme", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, propunerea Uniunii a fost acceptată ca principiu şi prim-ministrul a cerut ministrului de Finanţe ca, în şedinţa de miercuri, să vină cu aceste propuneri de modificare.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela a subliniat că UDMR consideră că, în cazul drepturilor de autor propriu-zise, ocazionale, nu este nevoie de niciun fel de impozitare în plus. "Cei care cu titlul de drepturi de autor de fapt iau un fel de salariu regulat, lunar, de la anumite instituţii sau firme, în cazul lor, după părerea mea, într-adevăr e justificată o anumită impunere cu CAS, dar firma sau instituţia ar avea obligaţia, şi nu cetăţeanul să se ocupe de formele necesare", a spus Marko.

El a ţinut să precizeze că au existat foarte multe discuţii în Guvern. "Dar recunosc, eu însumi a trebuit să accept că sunt cazuri când, într-adevăr, e nevoie de plata unei CAS fiindcă există firme consulting sau alte firme care, de fapt, pentru a scăpa de această sumă în plus, plătesc salarii cu titlul de drept de autor. Şi eu mă refer numai la aceste cazuri şi avem dreptate că în continuare va trebui să discutăm cine şi în cel fel cade sub incidenţa unor astfel de reguli. Credeţi-mă că eu, personal, dar şi colegii mei, am fost pentru a nu se atinge de drepturile de autor", a precizat liderul Uniunii.

Referitor la OUG 58, liderul UDMR a menţionat că principiile, în general, "ar fi în regulă" şi că s-a ajuns la această concluzie după lungi discuţii.

"Cei care au o carte de muncă şi au un salariu, dar primesc ocazional şi drepturi de autor, sunt publicişti, sunt scriitori, artişti ş.a.m.d., ei nu trebuie să plătească deloc CAS nici în continuare. Asta ar fi una dintre ipostaze, iar cei care nu au o carte de muncă şi nu au un salariu regulat şi trăiesc din dreptul de autor, în continuare, vor fi obligaţi să plătească CAS numai după o sumă de cinci salarii medii pe an. Dacă ei câştigă mai mult, nu trebuie să plătească după suma în plus. Eu n-am considerat că ar fi necesar acest lucru, dar trebuie să accept că totuşi trebuie să fii la un nivel minimal asigurat. Şi există un al treilea caz, care e discutabil, dacă nu e cumva un abuz, când oamenii au o carte de muncă şi primesc un salariu minim, dar restul sumei o primesc ca drepturi de autor, cu regularitate lunară. Aici avem problema, e foarte greu să identifici dacă este vorba de un abuz sau, pur şi simplu, este vorba de un creator care lucrează foarte mult şi lucrează regulat", a adăugat el.

Marko Bela a afirmat că discuţiile pe marginea acestui subiect, din partea lui, nu sunt încheiate.

"În acest moment, mi se pare că birocraţia este cel mai mult contestată şi criticată, că oamenii au fost obligaţi să umble pe la ghişee, să dea fel de fel de declaraţii şi ordonanţa de urgenţă, de fapt, impune această obligaţie angajatorului, firmei, dar în normele de aplicare s-a inclus o altă idee, ceea ce este în contradicţie cu ordonanţa de urgenţă şi din acest motiv ministrul de Finanţe trebuie să vină cu o modificare, cu o rectificare în ceea ce priveşte normele de aplicare, dar ceea ce e în vigoare, e în vigoare", a conchis el.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, înainte de prezentarea unui raport privind piaţa muncii elaborat de BNS, că OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente veniturilor profesionale nu va fi schimbată şi că până la sfârşitul lunii septembrie va fi finalizat sistemul de plată on-line.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici