- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR a propus amendamente la legea educaţiei ce vizează şcolile cu predare în limbile minorităţilor
UDMR a propus o serie de amendamente la legile educaţiei, care vizează în general şcolile cu predare în limbile minorităţilor şi în special pe cele cu predare în limba maghiară.
Preşedintele UDMR, Marko Bela (Imagine: Mediafax Foto/Attila Szavuj)
"UDMR a avut o întâlnire cu Ecaterina Andronescu, în care s-au discutat propunerile Uniunii cu privire la pachetul de legi privind educaţia. Propunerile noastre se găsesc în Pactul pentru Educaţie şi în «Pachetul Miclea» şi de aceea cred că Guvernul Boc, împreună cu ministrul Ecaterina Andronescu, va avea o deschidere în această privinţă", a spus Korodi.
Printre altele, UDMR a propus ca şcolile confesiunilor religioase să fie abordate la fel ca toate celelalte şcoli finanţate din fonduri publice şi a solicitat să fie utilizaţi coeficienţi măriţi pentru elevii din şcolile cu predare în limbile minorităţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"În general, coeficienţii calculaţi pe cap de elev la finanţarea şcolilor acoperă cheltuielile necesare, dar ştim că sunt şcoli cu predare în limba minorităţilor unde, din cauza legilor cu abordare specială, numărul de elevi este mai mic şi, dacă s-ar utiliza acelaşi coeficient de finanţare, atunci banii nu ar ajunge pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare", a spus Korodi Attila.
Potrivit acestuia, UDMR solicită să existe o pondere proporţională a limbilor de educaţie, "cu adresă directă spre şcolile mixte" şi ca la stabilirea conducerilor inspectoratelor şcolare să se ia în considerare atât criteriile profesionale, cât şi ponderile comunităţilor etnice din judeţe, astfel încât reprezentaţii "în care comunităţile etnice sunt în diaspora, să poată să contribuie la deciziile inspectoratelor şcolare".
UDMR a mai cerut ca în şcolile cu predare în limbile minorităţilor predarea materiilor, cu excepţia limbii şi literaturii române, să se facă în limbile materne şi "pentru tot ceea ce înseamnă educaţie preuniversitară", limba română să se predea conform unei programe specifice şi unor manuale concepute special.
"Pentru noi este cel mai important ca tinerii maghiari să ştie la perfecţie limba română, dar aceasta poate avea eficienţă maximă doar dacă predarea se face conform unei programe şi unor manuale speciale, aşa cum se întâmplă la clasele I-IV", a afirmat Korodi.
Acesta a adăugat că la discuţiile dintre UDMR şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în care au fost prezentate amendamentele Uniunii la legile educaţiei, a participat, timp de o oră, şi premierul Emil Boc.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că Guvernul va lua în considerare amendamentele depuse de parlamentari la Legile educaţiei dacă acestea se încadrează în Pactul Naţional de Educaţie, programul de guvernare şi resursele bugetate existente.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO