- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (17.08.2017, 17:54)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR acuză Guvernul că a cerut anularea deciziei privind Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack
UDMR a acuzat, joi, Guvernul României că a cerut Curţii Europene de Justiţie să anuleze decizia CE privind Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, şi vrea explicaţii de la fostului premier Sorin Grindeanu, deoarece demersul lezează interesele a 50 de milioane de minoritari europeni.
Urmărește
520 afișări
UDMR acuză Guvernul că a cerut anularea deciziei privind Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack
Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că Sorin Grindeanu ar fi fost cel care a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack.
„Diplomaţia românească a început să lucreze. A apărut în Jurnalul Oficial al UE acţiunea introdusă în 28 iunie 2017 de către România împotriva Comisiei Europene prin care se solicită Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei CE de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack. Este un demers care lezează interesele a 50 de milioane de cetăţeni minoritari din Europa, inclusiv a comunităţii maghiare din România. Se pare că fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack, dar nu ştim dacă a fost introdus în şedinţa de Guvern. Cerem explicaţii lui Grindeanu, să clarifice care au fost condiţiile legale prin care memorandumul a trecut prin Guvern”, a spus Porcsalmi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Potrivit acestuia, demersul Guvernului României a fost primit cu „consternare” de UDMR în condiţiile în care, din discuţiile politice purtate între reprezentanţii UDMR şi cei ai Guvernului României, Sorin Grindeanu a dat asigurări că România nu va ataca în instanţă Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.
„Vom avea întâlniri în perioada următoare cu partenerii politici, însă nu vom merge la Guvern cu mâna întinsă, cerând să-şi retragă iniţiativa. Vom avea discuţii politice cu coaliţia de guvernare PSD şi ALDE şi vrem să înţelegem cine a aprobat şi iniţiat memorandumul privind Minority SafePack”, a mai spus preşedintele executiv al UDMR.
Preşedintele Uniunii Federative a Minorităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant, a declarat la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că România este singura ţară care a întreprins acest demers în instanţă împotriva CE, fapt care duce la auto-izolarea ţării noastre pe plan european.
„Mi se pare hilar că România porneşte un proces împotriva Comisiei Europene. Mesajul României a fost clar: de a bloca pin orice mijloace această iniţiativă cetăţenească privind minorităţile”, a spus Vincze.
Comisia Europeană a înregistrat în 29 martie 2017 Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack iar în urma acestei decizii reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să strângă un milion de semnături din cel puţin 7 state membre ale UE timp de un an, în baza cărora Comisia Europeană va elabora o directivă sau mai multe directive privind protecţia minorităţilor naţionale autohtone.
UDMR s-a angajat să strângă 250.000 de semnături din România.
Campania FUEN de strângere a unui milion de semnături a început, simbolic, la Castelul Banffy din comuna Bonţida, judeţul Cluj, în cadrul Congresului FUEN din luna mai.
Citeşte şi: Vicepremier Ciolacu: Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentelor este o prioritate a Guvernului
Citeşte şi: Ce iniţiative au avut noii parlamentari, aflaţi la primul mandat. Cum s-au remarcat cel mai tânăr deputat, Mara Mareş (25 de ani), dar şi Andreea Cosma, Robert Turcescu sau Nicuşor Dan
Citeşte şi: Platforma România 100, despre referendumul pe tema fuziunii cu USR: Iniţiativă exclusivă a USR
Citeşte şi: Ce mai cumpără instituţiile din România: produse de lustruire şi curăţare, aparat foto, 9.600 de bilete de avion
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe