- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (02.12.2016, 18:17)
- Valerian Ionescu , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR acuză Ministerul Culturii că nu a susţinut recunoaşterea Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc de către UNESCO/ Decizia este ”demoralizantă şi revoltătoare"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, acuză Ministerul Culturii că nu a susţinut includerea Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, susţinând că decizia luată de UNESCO este ”demoralizantă şi revoltătoare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2051 afișări
UDMR acuză Min. Culturii că nu a susţinut recunoaşterea Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc de UNESCO (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, vineri, pelerinajul, care are loc de Rusalii la Şumuleu Ciuc, a devenit cea mai importantă sărbătoare religioasă şi naţională a maghiarilor de pretutindeni, la ea participând, an de an, aproape o jumătate de milion de persoane din Transilvania şi din alte părţi ale lumii.
”Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), întrunită în Etiopia, nu a inclus Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO. Pentru noi, decizia luată de UNESCO este demoralizantă şi revoltătoare, în acelaşi timp. Pelerinajul, care are loc de Rusalii la Şumuleu Ciuc, a devenit cea mai importantă sărbătoare religioasă şi naţională a maghiarilor de pretutindeni, la ea participă, an de an, aproape o jumătate de milion de persoane din Transilvania şi din alte părţi ale lumii. Includerea în Patrimoniul cultural universal UNESCO ar fi însemnat pentru această manifestare, extrem de importantă, protecţie sporită, dar şi recunoaşterea pe care o merită această moştenire străveche a secuimii. Din nefericire, astăzi, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, din partea comunităţii maghiarilor din România, a iniţiatorilor, nimeni nu a fost prezent atunci când a trebuit să fie susţinută propunerea. Nu numai că reprezentanţii Ministerului Culturii din România nu au susţinut iniţiativa, dar chiar au mulţumit pentru respingerea acesteia, ignorând efortul depus de cel puţin o sută de specialişti, dar şi dorinţa profundă a maghiarimii din Transilvania ca Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc să fie inclus pe lista patrimoniului universal. Pentru noi, atitudinea discriminatorie a părţii române este de neînţeles”, a arătat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Reprezentanţii UDMR au precizat că, în urmă cu patru ani, Kelemen Hunor, în calitate de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, a propus includerea pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a celei mai mari manifestări religioase şi culturale a secuilor, Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.
”În toată această perioadă au fost mai multe tentative de a împiedica materializarea acestei iniţiative, iar acum, în decembrie 2016, aceste încercări au reuşit. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc nu se poate bucura de recunoaştere şi protecţie internaţională”, se mai arată în comunicatul UDMR.
În dosarul care a însoţit propunerea înaintată UNESCO în martie 2012, demersul a fost întărit de mai multe asociaţii maghiare şi instituţii.
”Propunerea a fost susţinută, în primul rând, de documentaţia realizată de etnograful Tánczos Vilmos. Comisia de experţi constituită în vederea întocmirii dosarului a evidenţiat importanţa religioasă şi culturală a pelerinajului. A fost pentru prima dată când România a înaintat UNESCO o propunere privind patrimoniul religios şi cultural. Din 2012 era ştiut în mod cert că o decizie finală a comisiei de specialitate a UNESCO va fi elaborată chiar şi după doi ani însă, din cauza schimbărilor de Guvern, procedura a durat şi mai mult. După predarea dosarului, comisia respectivă a solicitat câteva completări de natură tehnică, dar cum UDMR nu mai făcea parte din Guvern, Comisia Naţională pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, aflat în subordinea Ministerului Culturii, nu a răspuns acestei solicitări. În aceste condiţii, termenul limită a fost depăşit şi astfel, întreaga procedură a trebuit reluată în 2014”, au explicat reprezentanţii UDMR.
Aceştia au subliniat că o comisie a UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii s-a întrunit în iunie anul acesta, a analizat dosarul şi a constatat că documentaţia prezentată este completă.
”La scurt timp, UDMR a aflat că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii acţionează în vederea retragerii acestui dosar alcătuit de experţi, o iniţiativă care se bucură de acordul şi de sprijinul tuturor părţilor interesate. După o serie de proteste publice şi negocieri cu uşile închise, această tentativă a fost oprită”, se mai subliniază în comunicatul UDMR.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe