UDMR: Condamnarea lui Marko Attila, profund nedreaptă. Decizia instanţei, un precedent periculos

UDMR consideră că decizia instanţei de condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a deputatului Marko Attila este "profund nedreaptă faţă de biserica maghiară" şi faţă de cei cărora comuniştii le-au confiscat abuziv imobile, iar prin aceasta se creează un precedent periculos.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului UDMR: Condamnarea lui Marko Attila, profund nedreaptă. Decizia instanţei, un precedent periculos

Marko Attila (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis joi, reprezentanţii UDMR arată că decizia instanţei periclitează tot ceea ce Uniunea a întreprins pe parcursul ultimilor 20 de ani, în domeniul retrocedării bunurilor confiscate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR a luat cunoştinţă, cu indignare şi stupoare, de decizia prin care deputatul Marko Attila a fost condamnat de instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare. Consiliul Permanent al UDMR consideră condamnarea profund nedreaptă faţă de biserica maghiară, faţă de cei care au contribuit la aplicarea legii, precum şi faţă de cei cărora dictatura comunistă le-a confiscat în mod abuziv bunuri imobiliare. Decizia instanţei creează, astfel, un precedent periculos, în baza căruia vor putea fi solicitate anulări ale deciziilor de retrocedare adoptate pe căi similare. Astfel, este periclitat tot ceea ce a întreprins Uniunea pe parcursul ultimilor 20 de ani, în domeniul retrocedării bunurilor confiscate", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au subliniat că, încă de la înfiinţarea sa, Uniunea a militat pentru retrocedarea imobilelor confiscate şi naţionalizate, confruntându-se de foarte multe ori cu un puternic curent politic de opoziţie.

"Azi, datorită eforturilor Uniunii, numeroase imobile bisericeşti şi private se află din nou în proprietatea celor de drept, însă procesul de retrocedare nu s-a încheiat în totalitate. Din 1990 încoace, demnitarii UDMR au continuat să depună eforturi în acest sens. La fel a făcut şi deputatul Marko Attila, care, de-a lungul carierei sale politice, a sprijinit procesul de retrocedare a peste 1.000 de imobile bisericeşti naţionalizate. Instanţa, prin sentinţă definitivă, l-a condamnat pe nedrept nu numai pe Marko Attila, ci a decis şi renaţionalizarea Colegiului Székely Mikó", mai spun reprezentanţii UDMR.

Aceştia susţin că Uniunea va iniţia toate demersurile necesare pentru ca "procesul Mikó" să ajungă la cele mai înalte foruri internaţionale şi solicită bisericilor, societăţii civile şi întregii comunităţi maghiare din Transilvania ”să îşi exprime o largă solidaritate în acest caz".

Miercuri, deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Ploieşti la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, după ce iniţial fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar cu executare.

Prin aceeaşi sentinţă, un alt inculpat din acest dosar, Marosan Tamas, condamnat iniţial tot la trei ani de închisoare cu executare, beneficiază, de asemenea, de suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În ceea ce îl priveşte pe cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia instanţei de fond.

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, în 28 iunie 2012, la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit că în anul 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Conform sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău şi publicate pe portalul instanţelor de judecată, ”partea vătămată Municipiul Sfântul Gheorghe nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul nefiind acoperit”.

Totodată, săptămâna trecută procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz în serviciu în acelaşi dosar cu şefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.

După anunţarea deciziei de condamnare a lui Marko Attila, vicepremierul ungur Zsolt Semjen a declarat, pentru MTI, că Guvernul ungar a fost "şocat" să afle că acesta a fost condamnat definitiv într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate.

Potrivit lui Semjen, eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprităţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a apreciat, joi, ca fiind "cel puţin nepotrivit şi neadecvat" gestul vicepremierului ungar Zsolt Semjen de a se pronunţa asupra unei decizii definitive a instanţei române privind condamnarea lui Marko Attila pentru abuz în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici