- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (13.01.2020, 12:44)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR este de acord cu anticipatele. Data propusă pentru organizarea acestora
UDMR este de acord cu alegerile anticipate, o soluţie fiind ca premierul Orban să îşi depună mandatul astfel încât scrutinul parlamentar să aibă loc pe 24 mai, iar alegerile locale în 14 iunie, spune Kelemen Hunor: „Voinţa preşedintelui şi premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente”.
Urmărește
1285 afișări
UDMR este de acord cu anticipatele. Data propusă pentru organizarea acestora
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că voinţa preşedintelui şi premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente pentru a declanşa alegeri anticipate.
„Nu prea ştim ce au discutat premierul şi preşedintele, ştim doar că vor alegeri anticipate, dar cum vor să ajungă la anticipate nu cunoaştem. Un singur lucru putem spune, că voinţa preşedintelui şi premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente pentru a declanşa alegeri anticipate. Sunt chestiuni procedurale, chestiuni constituţionale care trebuie îndeplinite. Sunt două variante, ori depune premierul mandatul şi face primul pas către anticipate, ori declanşează o criză politică şi aşteaptă o moţiune de cenzură în urma căreia este demis Guvernul şi pot începe procedurile pentru anticipate. Dar asta nu înseamnă că vom ajunge la anticipate. Prima chestiune care trebuie rezolvată este să nu avem Guvern, ceea ce se poate realiza prin demisie sau moţiune de cenzură”, a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Acesta susţine că a mai argumentat necesitatea alegerilor anticipate în anumite condiţii, şi anume să nu fie împreună cu alegerile locale, astfel că se pot organiza anticipate înainte cu 3 săptămâni de locale, dar nu împreună, iar pe de altă parte, nu trebuie modificate regulile jocului în timpul jocului şi să rămână alegerea primarilor într-un singur tur.
„Un alt argument este că am avea posibilitatea să facem o reformă administrativă, o reformă electorală, deoarece e nevoie de o gândire mai profundă, nu de grabă. Din punctul nostru de vedere, noul Parlament, noua majoritate, ar avea posibilitatea să facă o reformă administrativă care să intre în vigoare treptat sau din 2025 în întregime. Din 2012, după demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură, suntem într-o criză guvernamentală permanentă, am avut în acest interval 9 guverne şi am depăşit demult tradiţia italiană”, a explicat liderul Uniunii.
Kelemen consideră că într-o instabilitate guvernamentală nu se poate proiecta nimic pe termen, scurt mediu sau lung.
„Eu cred că dacă noi am câştiga o jumătate de an prin alegeri anticipate am stopa această criză guvernamentală şi ne-am putea apuca să facem proiecte pe termen mediu şi lung. Astea sunt argumentele mele, dar cum ajungi la anticipate, este o întrebare foarte serioasă. Din punctul meu de vedere, cea mai curajoasă, curată şi corectă soluţie este să vii în faţa oamenilor şi să spui că depui mandatul de prim-ministru pentru că vreau un Guvern stabil, o majoritate stabilă, nu se poate guverna un an cu ordonanţe de urgenţă şi asumări şi declanşăm alegeri anticipate. Pentru o astfel de abordare sunt convins că ar avea sprijinul populaţiei şi se poate creiona o majoritate politică. Dacă premierul Orban se bazează pe o criză politică declanşată şi pe o moţiune de cenzură s-ar putea să nu pice nici Guvernul, să nu fie nici anticipate, sau să cadă Guvernul dar să nu fie anticipate fiindcă dă înapoi mingea în terenul PSD”, a subliniat Kelemen.
Potrivit acestuia, în luna martie este deja târziu pentru depunerea mandatului de către premier, deoarece trebuie respectate anumite termene constituţionale.
Întrebat ce interes ar avea parlamentarii să renunţe la o jumătate de a de mandat, liderul UDMR a explicat că, dacă se merge pe varianta demisiei, e nevoie de discuţii în prealabil cu partidele care susţin anticipatele.
„Dacă ne uităm în calendar, e clar că nu sunt prea multe soluţii, fiindcă nu cred că cineva se gândeşte să pună alegerile anticipate de Rusalii şi atunci ar putea avea avea loc scrutinul parlamentar pe 24 mai şi pe 14 iunie alegerile locale. Este o variantă fezabilă, iar mandatul premierului să fie depus când consideră, în februarie. Mai este timp de negociere, de discuţii, dar poate premierul şi preşedintele au ajuns la o soluţie ideală la care noi nu ne-am gândit şi vor veni în câteva zile şi ne vor lumina”, a mai spus Kelemen.
Preşedintele UDMR a precizat că a propus şi prelungirea mandatului autorităţilor locale la 5 ani, începând cu viitorul mandat, pentru a îndepărta pe termen lung alegerile parlamentare de cele locale, deoarece a văzut în ultimii 30 de ani câte probleme apar din această cauză, că localele sunt înaintea parlamentarelor, şi trebuie rupt ritmul, să nu fie cele două tipuri de alegeri în acelaşi an.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SUA deschid o bază de rachete în Polonia. NATO activează baza Redzikowo
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump îl numește pe Pete Hegseth secretar al apărării, dar senatorii republicani sunt confuzi: „Cine? Nu-l cunosc”
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe