UDMR face public acordul semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely în 1 octombrie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 şi prin care USL şi UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală.

Urmărește
2544 afișări
Imaginea articolului UDMR face public acordul semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely în 1 octombrie

UDMR face public acordul semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely în 1 octombrie (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În baza prezentului acord, cele două formaţiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. În condiţiile în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR", se arată în documentul citat.

Liderii celor două formaţiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL.

"În ambele situaţii, cele două părţi se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituţie susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de prim-ministru, să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare", se mai arată în document.

În acord se menţionează că USL şi UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.

VEZI AICI ACORDUL DE COLABORARE

"Pe cale de consecinţă, şi cetăţenii de altă etnie vor fi reprezentaţi proporţional în structurile administraţiei locale conduse de reprezentanţii UDMR", se sublinia în acordul politic.

De asemenea, USL şi UDMR trebuiau să soluţioneze problema liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş în conformitate cu înţelegerea semnată în 22 septembrie 2012, la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Educaţiei.

"Părţile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele ce ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare, cu orice modificare a Legii Învăţământului şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale", se mai sublinia în acord.

Liderii USL şi UDMR au mai căzut atunci de acord ca, până la alegerile din 9 decembrie 2012, să se consulte în legătură cu orice problemă care ţine de specificul problematicii minorităţilor naţionale şi în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară, dar şi să clarifice protocoalele judeţene, unde cele două formaţiuni asigură majoritatea în consiliile locale şi judeţene.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 18 decembrie, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână mai târziu, Ponta anunţa că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici